A hollandok már bitcoin bányászattal megtámogatva termesztik a tulipánokat

A tulipánokat és a Bitcoint is összefüggésbe hozták már a pénzügyi buborékokkal maguk idejében, de egy Amszterdam melletti óriási üvegházban a hollandok most megpróbálják őket újra együtt jövedelmező tevékenységgé tenni.

de Groot
de Groot

Bert de Groot mérnök ellenőrzi a hat bitcoin bányászgépet, amint bonyolult matematikai műveleteket végeznek el a kriptopénz megszerzése érdekében, és a hőleadás mellett állandó zajos hanggal töltik meg a levegőt.

Ez a hőleadás most azt a melegházat fűti, ahol a tulipánok sorai bújnak ki a földből. A bányászgépek nagyban csökkentik a gazdák földgáz függőségét, amelynek ára az oroszok ukrajnai inváziója óta az egekbe szökött. A bányászgépeket a tetőre szerelt napkollektorokból származó napenergia táplálja, csökkentve a bányászat általában hatalmas villamosenergia költségeit, és mérsékelve a környezetre gyakorolt hatást.

Mindeközben mind a gazdák, mind de Groot cége, a Bitcoin Brabant kriptovalutákat keresnek. A kriptopiac a közelmúltbeli összeomlása ellenére még mindig vonzza a befektetőket.

“Úgy gondoljuk, hogy ezzel a módszerrel, hogy fűthetjük az üvegházunkat, ugyanakkor némi Bitcoint is szerezhetünk, mindenki nyer.” – mondta a 37 éves Danielle Koning virágtermesztő.

Hollandia tulipán iránti szeretete okozta a világ első tőzsdei összeomlását is a 17. században. A spekulánsok miatt a tulipánhagymák árai az egekbe szöktek, hogy aztán később gyorsan össze is omoljanak. Ma Hollandia a világ legnagyobb tulipántermelője, és az Egyesült Államok után a második legnagyobb mezőgazdasági exportőr is. A legtöbb tulipánt üvegházakban termesztik.

A környezet javítása

Az alacsonyan fekvő ország azonban tudatában van annak, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van az éghajlatváltozásra, miközben a gazdák a magas energiaárakkal küzdenek.

A kriptovaluták bányászata eközben hatalmas mennyiségű villamos energiát igényel a bányászgépek működtetéséhez. Ez az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló globális erőfeszítések közepette erős környezeti hatást gyakorol.

A 35 éves De Groot, aki csak az év elején indította el vállalkozását, és mostanra már 17 ügyfele van, köztük éttermek és raktárak, azt mondja, hogy emiatt a Bitcoin és a tulipán tökéletesen illeszkedik egymáshoz.

“Ez a kooperáció valójában szén-dioxid-negatív, ahogy alapvetően minden olyan művelet, amelyet én építek.” – mondja a hosszú hajú de Groot, aki egy narancssárga pólót visel, amelyen cégének logója látható.

A Bitcoinbloem nevű vállalkozáson keresztül Bitcoinért árulja a tulipánokat online is.

Koning
Koning

Az együttműködés akkor kezdődött, amikor Koning meglátott egy Twitter-videót, amelyet de Groot készített a Bitcoin bányászatról, és felhívta őt.

Most már hat bányászgép van az üvegházukban, amelynek pontos helyét Koning kérte, hogy tartsák titokban, nehogy a tolvajok célkeresztjébe kerüljenek a 15 000 eurós gépek.

Koning cége birtokolja a bányászgépek felét, és megtartja az általuk termelt Bitcoint, míg de Groot ott tarthatja három gépét. Cserébe annyi kötelessége van, hogy havonta kitakarítja a port és a rovarokat a gépek ventilátoraiból.

Mivel a gépekbe beáramló és a gépeket elhagyó levegő között 20 Celsius-fok különbség van, ez biztosítja a tulipánok termesztéséhez és az azokat előállító hagymák szárításához szükséges hőt.

“A legfontosabb dolog, amit ebből kihozunk, hogy spórolunk a földgázon” – mondja Koning. “Másodszor, nos, Bitcoint keresünk azzal, hogy az üvegházban működtetjük őket.”

A hatalmas energiaköltségek miatt néhány, gyakran üvegházakat működtető holland mezőgazdasági cég idén leállította a termesztést, mások pedig még csődbe is mentek, mondja Koning.

A tulipánok egyszer már bedöntötték a világgazdaságot

Eközben Nassim Nicholas Taleb filozófus, aki a kiszámíthatatlan, de történelmi jelentőségű “fekete hattyú” esemény gondolatát dolgozta ki, a Bitcoint a Hollandiát közel 400 évvel ezelőtt elborító “tulipánmániához” hasonlította.

Ennek során egyetlen tulipánhagyma ára az akkori éves átlagjövedelem több mint százszorosára emelkedett, mielőtt a buborék 1637-ben kipukkadt. A bankok csődbe mentek, az emberek pedig elvesztették megtakarításaikat.

A kriptoszektor jelenleg az FTX kriptotőzsde összeomlása miatt vergődik – a Bitcoinnal jelenleg 16 300 USD körül kereskednek, ami a 2021. novemberében elért 68 000 dolláros csúcstól nagyon messze van -, de De Groot nem aggódik.

“Egyáltalán nem aggódom egy megváltoztathatatlan monetáris rendszer hosszú távú értékállósága miatt” – mondja. “A Bitcoin örökké fog tartani.”