A HSBC 1 fontért vette meg a Silicon Valley Bank brit leányvállalatát

A szabályozó hatóságok egyre inkább azon fáradoznak, hogy a Silicon Valley Bank (SVB) és a Signature Bank összeomlását követően úrrá tudjanak lenni a kialakult válságon. Ennek érdekében az amerikai FED, a USDT és a FDIC közölte, hogy az SVB-nél elhelyezett összes letét, beleértve a biztosított és a nem biztosított is teljes mértékben kifizetésre kerül. Az amerikai szövetségi bankfelügyeletek március 10-én vette át az ellenőrzést a Silicon Valley Bank felett, amely az amerikai technológiai és élettudományi cégek és startupok egyik legfontosabb hitelezője.

Másrészt a brit hatóságok a bankszektorba vetett bizalom helyreállítása érdekében egy megállapodást kötöttek a HSBC UK Bankkal a Silicon Valley Bank brit leányvállalatának az átvételéről. Ennek értelmében a HSBC mindössze 1 fontért vásárolja meg az SVB egyesült királyságbeli leányvállalatát. A tranzakció már meg is történt, és a  finanszírozás a HSBC meglévő forrásaiból fog történni.

Válság a bankszektorban

Március 11-én jelentette be a Bank of England, az Egyesült Királyság központi bankja, hogy a Silicon Valley Bank UK is fizetésképtelenné válik. A központi bank közölte, hogy jóváhagyta az eladást az SVB UK stabilizálása, a banki szolgáltatások folyamatosságának biztosítása, a brit technológiai szektorban bekövetkező zavarok minimalizálása és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megerősítése érdekében.

A brit kormány napok óta keresett vevőt az SVB brit leányvállalatára, hogy megvédje az ország technológiai szektorát. Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kormány gyorsan dolgozott azon, hogy teljesítse ígéretét, miszerint vigyázni fog a szektorra és a bank ügyfeleire.

„Az akvizíció azt jelenti, hogy az SVB UK továbbra is a megszokott módon működhet annak tudatában, hogy betétjeik mögött a HSBC ereje, biztonsága és védelme áll.” – nyilatkozta Noel Quinn, a HSBC vezérigazgatója.

A hírek szerint az SVB UK ügyfelei a mai naptól már a szokásos módon hozzáférhetnek betétjeikhez és banki szolgáltatásaikhoz, és azok már biztonságban vannak.

Sokan azonban amiatt aggódnak, hogy a hatóságok által bevezetett intézkedések nem biztos, hogy megfelelőek a válság kezelésére. Attól tartanak, hogy jelen állás szerint egy sokkal nagyobb bizalmi probléma kezdete bontakozik ki az egész bankszektorban, ami további bankcsődhöz vezethet.