Robert Kiyosaki szerint rövid időn belül újabb bank fog összeomlani

Az Egyesült Államok pénzügyi rendszerét eléggé megrázta a Silicon Valley Bank és a Silvergate Bank nemrégiben bekövetkezett összeomlása. Az eseményeket figyelve a szektor néhány szereplője szerint a következő napokban ennél rosszabb forgatókönyv is bekövetkezhet.

Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa című könyv írója arra figyelmeztet, hogy egy harmadik hitelező is követni fogja a már említett bankok példáját. Az író pénteken a Twitteren azt hangsúlyozta, hogy ez a helyzet pozitív hatással lesz a nemesfémekre értékére. Továbbá szerinte jóslata egybevág a Lehman Brothers összeomlására vonatkozó 2008-as előrejelzésével.

„Két jelentős bank omlott össze, és a harmadik is készen áll erre. Vásárolj valódi arany- és ezüstérméket most. Mikor a harmadig bank ideje eljön, az arany és az ezüst ára az egekbe szökik. 2008-ban a Lehman összeomlását napokkal azelőtt megjósoltam a CNN-en. Ha bizonyítékot akarsz, látogass el a RICH DAD .com oldalra.” – mondta Kiyosaki.

Válság a bankszektorban

Az üzletember figyelmeztetése egy harmadik bank összeomlásáról akkor hangzik el, amikor egy másik kriptobarát befektetési bank, a Credit Suisse jövője körüli spekulációk egyre erősödnek. A bank nemrégiben bejelentette az éves jelentésének késleltetését a SEC felhívása után a hitelező korábbi pénzforgalmi kimutatásaival kapcsolatban.

Másrészt Peter Schiff kriptoszkeptikus közgazdász Kiyosakinál rosszabb forgatókönyvvel állt elő. Szerinte a jelenlegi helyzetben uralkodó bizonytalanság miatt az amerikai bankrendszer a 2008-as válsághoz képest sokkal nagyobb összeomlással nézhet szembe. Schiff arra figyelmeztet, hogy amennyiben tömeges kifizetések lépnének fel, azok jelentős gondokat eredményeznének.

„Az amerikai bankrendszer a 2008-asnál sokkal nagyobb összeomlás küszöbén áll. A bankok hosszú lejáratú papírokat birtokolnak rendkívül alacsony kamatlábak mellett. Nem tudnak versenyezni a rövid lejáratú állampapírokkal. A tömeges kifizetések a magasabb hozamot kereső betétesek részéről bankcsődök hullámát fogja eredményezni.” – jelentette ki a közgazdász.

A kriptovállalatok jelentős hitelezőjének számító Silvergate Bank és a Silicon Valley Bank összeomlása a kriptoipart is jelentősen érintette. A Circle, az USDC stabilcoin kibocsátója felfedte, hogy tartalékainak egy részét a Silicon Valley-nél tartotta. A cikk írásának időpontjában az USDC árfolyama a dollárhoz képest leértékelődött, és 0,92 dollár körül mozgott.