Nesze neked kriptoszektor, újabb kriptobarát amerikai bankot zárnak be

A Fed rendkívüli tájékoztatót adott ki magyar idő szerint vasárnap éjszaka. Egy másik pénzintézet is elbukott, amely a digitális eszközök iparágában központi szerepet játszott.

A nyilatkozatból kiderült, hogy az állami felügyelet bezárta a Signature Bankot, ám biztosította a megrémült befektetőket, hogy az amerikai bankrendszer az intézmények csődje ellenére „továbbra is bírja a strapát és szilárd alapokon áll”. A Silicon Valley Bank és a Signature Bank betétesei teljes körű védelemben részesülnek, és a mai naptól kezdve hozzáférhetnek vagyonukhoz. A döntést Jerome Powell amerikai jegybankelnök, Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Martin Gruenberg, a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) elnöke Joe Biden amerikai elnökkel közösen hozták meg. Közölték továbbá, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság után létrehozott szabályozások „jobb biztosítékot nyújtanak a bankszektor számára”, így a válság nem ismétlődhet meg.

A Signature Bank már a harmadik olyan pénzügyi intézet, amely csődöt jelentett az elmúlt héten. A Silvergate közölte, hogy önkéntesen felszámolja működését és kezeskedik azért, hogy betéteseit teljes egészében kifizeti. Korábban a bank kijelentette, hogy a Silvergate Exchange Network (SEN) hálózatát is megszünteti, amelyen keresztül az intézmények pénzeszközöket utalhattak át a kripotvaluta tőzsdékre. Hasonló szolgáltatást nyújtott a Signature Bank is, amely Signet néven működtette digitális fizetési platformját. A szóban forgó intézmények közül egyébként ez utóbbi vállalat – a mintegy 110 milliárd dolláros összvagyonával – jelentősebb szerepet játszott a kriptovaluta befektetők körében.

A nyilatkozat közzététele után a kriptovaluták árfolyama északnak indult, és az USDC stabilcoin is visszanyerte az amerikai dollárhoz való kötöttségét, amelyet korábban a Silicon Valley Bank összeomlása közepette veszített el. Mindenesetre a kriptovaluta közösség közel sem boldog, a szektor ugyanis a legfontosabb kapcsolatainak mondott búcsút. Az érintett kriptovaluta tőzsdék és vállalatok várhatóan a napokban fogják bejelenteni, miként fogja mindez működésüket érinteni.

Kapcsolódó cikkeink: