A japánok szerint semmi értelme a központi banki digitális pénznek

Az elmúlt időszakban több országról is írhattunk, amely kifejezetten előrelépett a központi bank által kibocsátott digitális pénzek, a CBDC-k kapcsán. Jamaika lett az első olyan ország, ahol egy CBDC hivatalos fizetőeszköz lett, a Francia Nemzeti Bank vezetője pedig ugyanezt 2023-ra ígérte meg. Ezzel szemben most viszont a Bank of Japan, azaz a japán központi bank bejelentette, hogy egy időre leállítja a CBDC-je létrehozására megalkotott tervét.

A japán központi bank szerint nincs itt az idő egy CBDC létrehozására

Elmondásuk szerint technikailag nem lehetséges ebben a pillanatban Japánban egy ilyen digitális pénzt kibocsátani. A Bank of Japan 2021-ben kezdett el egy jen alapú CBDC-t tesztelni, a projekt második tesztköre idén áprilisban indult. Viszont ebből a tesztkörből kiderült, hogy a japán emberek jelentős részét nem érdeklik a CBDC-k. Főleg azért nem, mert amúgy is sokféle olcsó, hatékony internetes és digitális fizetési eszközhöz férnek hozzá. Ráadásul a jelenlegi megoldások még bónuszpontokat is adnak a használatért cserébe, amit később vásárlásra lehet felhasználni. A bank szerint a CBDC-k ilyet nem kínálnak jelenleg.

Japán még mindig egy eléggé készpénzközpontú gazdaság, főleg az idősebb japánok körében dominál ez a fizetési mód. Persze nem csak a kor miatt ilyen népszerű a készpénz, hanem azért is, mert egy normál bankbetétre technikailag nulla kamatot fizetnek a bankok. Ez már 2017 óta így van, úgyhogy nem annyira meglepő, hogy a készpénz valódi alternatívája lett a bankbetéteknek. Tegyük hozzá, hogy szerte a világban ez egy ismét megjelent trend. Ezek a hatások pedig a CBDC-re is kihatnának, hiszen nehéz lenne a digitális jennek versenyeznie a készpénzzel és a mindenféle bónuszokat kínáló digitális fizetési módokkal. Jelenleg, mert a japán központi bank nem zárta ki, hogy egy későbbi időpontban újraéleszti a terveit.