A jelenlegi helyzetben El Salvador kivár a bitcoin kötvényekkel

El Salvador neve napjainkban szinte kizárólag a bitcoin kapcsán kerül be a hírekbe. Főleg a bitcoin elfogadás fejlődése és az ígéretes bitcoin kötvény foglalkoztatja az embereket. A kötvény kibocsátására azonban még mindig várni kell. A bezuhanó árfolyam miatt a salvadori kormány várakozó álláspontra helyezkedett. Legalábbis erről nyilatkozott még június elsején a pénzügyminiszter, Alejandro Zelaya, aki szerint még mindig nincs itt az ideje a Volcano kötvények kibocsátásának, tekintve, hogy a bitcoin ára még mindig problémás.

El Salvador és Bukele nehéz döntési helyzetben van

A korábbi interjúkkal ellentétben a pénzügyminiszter most már körülbeli időpontot sem mondott. Nagyon óvatosan kell kezelnie a 10 éves futamidejű BTC kötvények kibocsátását a kormánynak, hiszen komolyan el fogják adósítani az országot. Pont ezért érdemes várni a jobb árfolyamra, hiszen teljesen más egy 1 milliárd dolláros adósságot 60 ezer dolláros BTC-val megtámogatni, mint 30 ezer dollárossal. A lejáratkor a befektetőket fiat pénzben kell kifizetni, ők nem bitcoint vásárolnak. Közben viszont El Salvadornak nagyon kellene a pénz. Néhány hónap múlva komoly adósságot kell az államnak visszafizetnie.

Így Bukele elnöknek úgy kellene minél több pénzt szereznie, hogy közben nem adósítja el még jobban az országot. Az jelenleg még mindig nem kérdés, hogy 1 milliárd dollár értékben bocsátanak majd ki bitcoin kötvényeket, viszont, hogy mikor, az megjósolhatatlan. A jelenlegi piaci helyzetben (a cikk írásakor alig 30 ezer dollár egy BTC) nehéz azt előrevetíteni, hogy mikor térhet vissza 60 ezer dollár környékére a bitcoin. Viszont Bukele és Salvador még mindig kitartó, egyetlen coint nem adtak el az eddig felvásárolt 2301 darab BTC-ből és az elnök továbbra is teljesen elkötelezett. Mindenesetre ha jósolni kellene, a januárban lejáró 800 millió dolláros tartozás miatt valószínűleg még idén jönni fog a kötvény.