A kanadai adóhivatal az egyik legnagyobb kriptotőzsde ügyfeleinek adatait akarja megkapni

A kanadai adóhivatal (CRA) bírói utasítást kér arra, hogy az egyik legnagyobb kanadai kriptotőzsde, a Coinsquare adja át ügyfelei adatait a hatóság számára. Részleteket nem közöltek, hogy ezzel pontosan mi a tervük, azonban az adóelkerülések felkutatása valószínűsíthetően az elsődleges ok a kérés mögött.

7 évre visszamenőleg akarja megkapni az adatokat a kanadai adóhivatal

Nem egyedüli a kanadai adóhivatal kérése – az utóbbi évben az adóhivatalok egyre több országban mozdultak rá a kriptopénzekre és az ezzel kapcsolatos adóelkerülések felkutatására. Az IRS Amerikában már szintén egyre komolyabban vizsgálódik a tőzsdék körül; szeptemberben például még pénzjutalmat is hirdettek annak, aki fel tudja törni a monero tranzakcióit. Kanadában azonban ez az első, hogy az adóhatóság közvetlenül egy tőzsdétől akar információt szerezni a felhasználók adatairól. A szövetségi bíróságra benyújtott kérelem szerint az adatokat egészen 2013-ig, a tőzsde alapításának évéig visszamenőleg szeretnék megkapni. Ez természetesen annak függvényében fog megtörténni, hogy egy bíró hajlandó-e ezt nekik egyáltalán engedélyezni.

A National Post kanadai híroldalnak nyilatkozó adószakértő ügyvéd, David Piccolo szerint „a CRA ezeket az adatokat arra használhatná, hogy igazoljon és megfeleltessen bizonyos tranzakciókat, amiket a kanadai adóbevallásokban jelentettek be. Ezt követően a CRA belső kockázatelemzést végez, hogy megéri-e az auditálás elvégzése az adott esetekben.”

Azt is hozzátette, hogy ezzel valószínűleg egy figyelmeztetést is ki akar adni az adóhivatal a kereskedők és a tőzsdék felé, hogy a jövőben sokkal komolyabban fogják venni a kriptopénzek után keletkezett adókötelezettségek lekövetését. A CRA még 2018-ban alapított külön részleget a kriptopénzekkel kapcsolatos ügyek számára; 2019 elején ezzel kapcsolatban 54 nyomozást végeztek a Journal de Montréal jelentése szerint.

Ez a kérés ezen felül az adóhivatal rendszereit is tesztelné, korábban ugyanis ekkora adatmennyiséget egyszerre soha nem kértek be. Piccolo elmondása alapján azonban az elmúlt években fokozatosan növelték a hatóság kapacitását, így a Coinsquare vizsgálata tényleg jó próbája lehetne annak, hogy ez mennyire működőképesek.

Az adózók helyzete sem egyszerű, hiszen a pontos és átlátható szabályozások még mindig hiányoznak a kriptóval kapcsolatban Kanadában is. Ráadásul a legtöbb kereskedő olyan mennyiségű tranzakcióval rendelkezik, amelynek pontos bevallása megint csak nehézzé teszi a folyamatot.

A Coinsquare-nek nem most először gyűlt meg a baja a hatóságokkal. Az Ontario Securities Commission értékpapírokat felügyelő hivatal nyáron piaci manipulációval vádolta a tőzsdét. Itt 2,2 millió kanadai dollár bírság megfizetésére kényszerült a Coinsquare.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük