A kanadai hatóság blokkolná a nem letétkezelő kriptotárcákat is

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség (RCMP) azt vizsgálja, hogy a Coinbase és a Kraken kriptotőzsdék vezérigazgatói megsértették-e a kanadai Szabadságkonvoj tüntetőinek elfojtására bevezetett szankciókat. Az igazgatók tweetjeikben a digitális eszközök nem letétkezelő tárcákba történő helyezését szorgalmazzák.

A kanadai értékpapír-felügyelet, az Ontario Securities Commission (OSC) jelentette a szövetségi rendőrségnek a tweeteket, mivel úgy vélte, hogy a kriptocégek vezetői tanácsokat adtak arra vonatkozóan, hogyan lehet megkerülni a pénzeszközökre vonatkozó korlátozásokat.

A Kraken vezérigazgatója, Jesse Powell és a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong tweetjei kifejezték elégedetlenségüket a vészhelyzeti törvényre való hivatkozással és a nem letétbe helyezett kriptotárcák támogatását.

“Aggasztó látni, hogy ilyen dolgok történnek bármely országban, különösen egy olyan gazdaságilag szabad helyen, mint Kanada.” Armstrong tweetjében cége saját self-custodial (nem letétkezelő) tárcáját is reklámozta.

tweet

Nem letétkezelő kriptotárcák

Az ilyen tárca egyfajta decentralizált tároló, amelyben a felhasználó rendelkezik saját privát kulcsaival. A felhasználónak be kell írnia egy (mnemos) emlékeztető kifejezést, amellyel visszaállíthatja az eszközhöz való hozzáférést. A privát kulcsok azt jelentik, hogy a felhasználó teljes mértékben ellenőrzése alatt tudja az eszközeit. Mivel ezt egy személy tartja, nem pedig egy harmadik fél, mint például egy kriptopénz-kereskedelmi platform, sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk vagyonunkat. Továbbá, ami a legfontosabb, a bűnüldöző szervek számára nehezebb a nem letéti tárcákban lévő pénzt elkobozni vagy befagyasztani.

Február 18-án az Ontariói Legfelsőbb Bíróság közbenső végzésként elrendelte, hogy a Nunchuk – nem letétkezelő tárca – fagyassza be a tárcákat, és hozza nyilvánosságra a Szabadságkonvoj 2022 kampányban részt vevő eszközökre vonatkozó adatokat.

Mivel azonban a tárca nem letétkezelő, a csapat válaszolt a kérésre:

„Az e-mail címeken kívül nem gyűjtünk semmilyen felhasználói azonosító információt. Kulcsokat sem tartunk birtokunkban. Ezért nem tudjuk “befagyasztani” a felhasználóink vagyonát. Nem tudjuk ‘megakadályozni’, hogy azokat mozgassák. Nincs tudomásunk a felhasználóink eszközeinek ‘létezéséről, jellegéről, értékéről és helyéről’.

A kanadai hatóságnak tehát gőze nincs arról, hogyan is működik egy efféle tárca. Az OSC közügyekért felelős menedzsere, Kristen Rose kijelentette, hogy a szabályozó “tudatában van” a hét elején tett tweeteknek:

“Tudomásunk van erről az információról, és megosztottuk azt az RCMP-vel és az illetékes szövetségi hatóságokkal“.

Azóta az országos rendőrség utasítást adott ki, amely előírta, hogy minden FINTRAC által szabályozott kanadai szervezetnek le kell állítania a kamionosok tiltakozásához kapcsolódó 34 kriptopénz tárcával való interakcióval.