A kínai hadsereg kémkedéssel vádolja a Teslát, kitiltotta az autókat a katonai bázisokról

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A kínai hadsereg kitiltotta a Tesla elektromos autóit minden katonai létesítményről, kémkedéssel vádolja Elon Musk cégét.

A kínai hadsereg nemrég bejelentette, hogy kitiltja az összes Teslát a katonai bázisokról, a katonasághoz tartozó különféle létesítményekből, emellett korlátozza az állami alkalmazottakat a jármű használatában, mert szerinte az amerikai elektromos autók bizalmas információkat gyűjtenek a bennük lévő kamerákon keresztül. A hadsereg arra kérte a Tesla tulajdonosokat, hogy parkoljanak az egységeken kívül. Egy titkos belső informátor szerint a kínai hadsereg úgy véli, hogy a Teslák a beépített kamerákkal és szenzorokkal szigorúan bizalmas adatokat, felvételeket és információkat szerezhetnek, amelyeket nem tud nyomon követni a Kínai Kommunista Párt.

A hírt a kínai államvezetés még nem erősítette meg, de a kínai közösségi médiában már több információ is kering a tiltásról, illetve Elon Musk is megszólalt az esettel kapcsolatban.

A Tesla feje elmondta, hogy a vállalat abban érdekelt, hogy semmilyen szinten ne alkalmazza az autókban lévő kamerákat kémkedésre a külföldi országokban, hiszen ezzel a vevők bizalmát is elvesztené. Musk úgy fogalmazott:

“Ha egy kereskedelmi társaság valóban kémkedést folytatna, akkor annak a vállalatra nézve rendkívül negatív hatása lenne. Például, ha a Tesla az autókat kémkedésre használná Kínában vagy bárhol a világon, akkor minket bezárnának. Az az érdekünk, hogy szigorúan bizalmasan kezeljünk minden információt.” 

A Tesla, hasonlóan sok más autógyárhoz, köztük a General Motors Co.-hoz, több kisméretű kamerát használ a parkoláshoz, illetve az önvezető funkciók irányításához. A legtöbb Tesla modell a visszapillantó tükör felett egy belső kamerával is rendelkezik, amellyel felismerhető, hogy a sofőr az útra vagy lefelé néz, illetve napszemüveget visel-e.

A hír pont azután érkezett, hogy a világsajtó az USA-Kína tárgyalások fagyos hangulatáról cikkezett. Az amerikai és a kínai tisztségviselők bíráló megjegyzéseket vágtak egymás fejéhez a két ország kormányának első találkozóján, amit Joe Biden megválasztása óta szerveztek. A két ország kormányának tisztviselői Alaszkában találkoztak, és már sejteni lehetett, hogy nem lesz baráti a hangulat, hiszen Peking és Washington egyfolytában üzenget egymásnak.

A két ország kapcsolata Donald Trump elnöksége alatt romlott különösen meg, amikor az USA kereskedelmi háborút indított Kínával szemben (lásd Huawei). Sajnos úgy tűnik, hogy Biden megválasztásával sem fog javulni a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.