A kínai jegybank tisztviselője erősebb jüant akart – nyilatkozatát azonnal törölték

A növekvő infláció hatására egyre nagyobb hangsúlyt kap Kína valutája, a jüan – mely a világjárvány adtával közel hároméves csúcsot ért el az amerikai dollárral szemben. Nemrégiben kiderült, hogy a kínai jegybank (PBOC) egyik tisztviselője szerint Kínának engednie kell a jüan felértékelődését, hogy ellensúlyozzák az emelkedő importárak hatásait az országban.

Kínára, mint globális fontosságú fogyasztóra, az importok révén elkerülhetetlen hatással vannak a nemzetközi piaci árak” – nyilatkozta Lyu Jinzhon, a PBOC kutatási és statisztikai osztályának igazgatója a China Finance magazinnak. A cikkre azonban szokatlanul kevés megjegyzés jött, és később váratlanul le is törölték.

Nem sokkal a közlemény megjelenése után a PBOC alelnöke, Liu Guoqiang ellentmondott a fent említett nézettel, és nyilatkozata szerint az árfolyamot „stabil” szinten fogják tartani. Bejelentése még a helyi média címlapjára is felkerült, mondván: az árfolyam-mechanizmus várhatóan egy ideig stabil marad.

Mire lenne képes egy erősebb jüan?

Egy erősebb jüan csökkentené az import költéségét, és hozzájárulna a helyi árak mérséklődéséhez. Mindez azonban azt jelentené, hogy mivel fennállna az elmélet, miszerint a helyi hatóságok útjára engedik a valutát, a kereskedők ösztönözve lennének arra, hogy további felértékelődésre tegyenek fogadást. És ugyan az ilyesfajta egyirányú fogadásoknak a PBOC már régóta ellenáll, a túl erős jüan az ország globális versenyképességét is rontaná azzal, hogy drágábbá tenné az exportot.

Ha azonban Peking komolyan gondolja a jüan elengedését és nemzetközibbé tételét, több hangsúlyt kell fektetnie a tőkekontroll megszűntetésére. A törekvésnek viszont egyelőre elég kevés jele mutatkozik. 2015-ben pedig, egy elhibázott lépés végül Pekinget kényszerítette térdre: engednie kellett a tengerentúli tőke beáramlását és korlátoznia a hazai pénz kiáramlását.

Kína tarsolyában még mindig ott lapul a digitális jüan, mely a helyi vezetők kívánsága szerint a dollár egyeduralmát döntené meg és válna az új globális tartalékvalutává. A valuta iránt azonban a vártnál jóval kisebb az érdeklődés, ráadásul a FED elnöke is bejelentette nemrégiben, hogy időpontot ugyan még nem tudnak, de minden bizonnyal lesz amerikai CBDC is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük