Kényszeríteni fogja Kína a digitális jüan bevezetését?

A digitális jüan döntötte volna meg a dollár egyeduralmát és vált volna az új globális tartalékvalutává. A kísérlet azonban most úgy tűnik, negatív irányt vett. Sokan ugyanis felismerték a kormány ravasz tervét, a valuta iránt pedig jóval kisebb az érdeklődés, mint amekkorára Kína vezetése számított. Nos, legfeljebb majd kötelezővé teszik – mint mindent…

Számos szakértő egyetért azzal az állítással, hogy Kína digitális jüanja „potenciálisan végzetes kihívást jelentene” az amerikai hegemónia számára, és könnyen letaszíthatná trónjáról az amerikai dollárt. Akiknek azonban már volt szerencséjük kipróbálniuk a hírhedt valutát, közömbösen és vállvonogatással vélekednek róla. A Bloomberg interjújából ugyanis kiderült, hogy a helyi polgárok csekély érdeklődést mutattak, néhányuk pedig kifejezetten a digitális jüan ellen nyilatkozott kiemelve, hogy a jüan hozzáférést biztosít a hatóságok számára a felhasználói pénzügyi életének valós idejű adataihoz.

Az emberek negatív hozzáállása elég nagy kihívás elé állítja a Hszi Csin-ping elnök kormányát, mivel ezen vélemények előkészítik a helyi és a külföldi befogadás alapját. Kína azonban, mint tudjuk, nem a meghátrálásról híres. Nagy valószínűséggel a hatóságok végül majd meggyőzik – vagy inkább kényszerítik – állampolgáraikat a digitális jüan használatára. Az viszont egyelőre még rejtély, hogyan tennék mindezt a nemzetközi fogyasztókkal és vállalatokkal, melyek már egyébként is ódzkodnak Kína tőkekontrolljától és a Kommunista Párt uralma alatt álló államapparátus félelmetes megfigyelőrendszerétől.

A digitális jüannak szánt jövő és a dollárrendszertől való függetlenedés tehát nem tűnik valóságosnak. Zennon Kapron, a szingapúri székhelyű Kapronasia tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint a jüan „globális hatása nagyon minimális lesz, így nem lesz előrelépés a kínai gazdaság és pénzügyi rendszer strukturális felépítésében”.

A jó öreg kínai rendszer…

Ha valaki jártas Kína kormányának politikájában és a digitális jüan bevezetésével tervezetett USA-mentes világ megteremtésében, annak már egyáltalán nem meglepő, hogy Hszi rendkívül nagy reményeket fűz a digitális jüan nemzetközi használatához. Az elmúlt hónapban Zhu Jun, a jegybank nemzetközi osztályának vezetője kijelentette, hogy Kína „fontos küldetéssel” néz szembe a jüan globális használatának megvalósításával, mivel az USA és Kína közötti ellentét a kereskedelem, a technológia és a befektetések mögött lapul. Elmondta továbbá, hogy szerinte Kínának „ki kell használnia a korai előrehaladást” a digitális jüan fejlődésében, hogy feltárja a nemzetközivé válás leglehetségesebb módját.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: vajon miért akar a kínai kormány mindenképpen egy olyan digitális valutát használni, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a felhasználók minden tevékenységét szemügyre vegyék? Úgy tűnik, az állam az egész világot uralma alá kívánja vonni, hiszen nemrégiben rejtélyes dokumentumokból az is kiderült, hogy Kína a globális internetet is ellenőrizné. A kommunista állam tehát valódi reményt fűz céljaihoz, és mint tudjuk, a digitális jüan révén betekintést nyerhet számos nemzetközi vállalkozás életébe, és az összes felhasználója számláján lapuló digitális vagyont is ellenőrízheti.

Elég félelmetes, hogy a hatóságok képesek lehetnek az összes fizetés nyomon követésére” – nyilatkozta Jan Chen, egy helyi köztisztviselő.

Mi jöhet ezután?

Ha a digitális jüant hosszú távon nem sikerül vonzóvá tenni, Kína kormánya a kényszerítéshez fog fordulni” – nyilatkozta Kapron.

Mindenesetre elemzők szerint a digitális jüant a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok kezdetekor már országszerte fogják használni, 2025-re pedig Kína hazai digitális fizetések 9%-át fogja kitenni. Ez nem kis változás, de még mindig eltörpül az Alipay és a WePay dominanciája mellett, melyek becsült együttes piaci részesedése meghaladja a 90%-ot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük