Eldőlt: lesz amerikai CBDC, csak jó kérdés, hogy mikor

Sok hónapos szenvedés és számtalan egymásnak ellentmondó nyilatkozat után Jerome Powell csütörtöki nyilatkozata alapján végre úgy tűnik, hogy az amerikai Federal Reserve is felismerte a központilag kibocsátott digitális valutákban lévő lehetőségeket. Powell, az amerikai központi bank, a FED elnöke, bejelentette, hogy a világ legnagyobb gazdaságba is ringbe lép a digitális valutákkal járó előnyök mielőbbi feltérképezéséért és kihasználásáért vívott megmérettetésben.

A versenyben, amiben a szuperhatalmak közül jelenleg Kína vezet az Amerikai Egyesült államoknak lesz mit behoznia. Míg a kínai digitális jüant már tízmilliók tesztelik az élet számos területén több tucatnyi kínai nagyvárosban, addig az amerikai CBDC egyenlőre még csak az ötletelési fázisnál tart. Powell szavaival élve:

„Szeretnénk minél több véleményt meghallgatni mielőtt eldöntenénk, hogy milyen megoldásokkal lenne érdemes megvalósítani az amerikai CBDC projektet. A véleménycsere elősegítésének érdekében a FED hamarosan ki fog adni egy tanulmányt, amiben a jelenlegi pénzügyi rendszer és a CBDC-k közötti különbségeket, párhuzamokat, előnyöket és hátrányokat igyekszik kiemelni”

Elemzőknek a nyilatkozatból egyértelmű, hogy továbbra sem számíthatunk gyors pénzügyi fordulatra az Amerikai Egyesült Államokban. Egyrészt, Powell stratégiája, hogy apránként haladjon előre a projekttel, lépésről lépésre számtalan tanulmányt készítve és ezerféle véleménynek egyszerre megfelelő kompromisszumra törekedve, túl lassúnak bizonyulhat ahhoz, hogy Amerika a közeljövőben olyan CBDC fejlesztéseket tudjon eszközölni, amivel valóban meghatározhatja az új technológia alkalmazásának nemzetközi alapvetéseit.

Ebben az esetben pedig hiába indul az USA előnyből, mint a világ jelenlegi pénzügyi központja és fintech vezetője, Hszi Csin-Ping számára tényleg elérhetővé válhat az a általa számtalanszor hangoztatott törekvés, hogy Kína töltse be a  vezető szerepet  a digitális valuták nemzetközi rendszerének kialakításában és a globális fintech forradalom véghezvitelében.

Ha el is készül, kérdés, hogy mire lesz használható

Másrészről Powell, aki közismerten nem a CBDC és a kriptotechnológia rajongója, kiemelte, hogy egy amerikai CDBC projektet ő csakis a hagyományos pénzügyi rendszer mellett megjelenő kiegészítőeszközként tudja elképzelni, és semmiképpen nem a hagyományos pénzügyi rendszert felváltó eszközként. Bár alapvetően sokan vannak, akik tényleg valamiféle hibrid rendszer vizionálnak, az, hogy Powell ezt már az elején ennyire kihangsúlyozza is azt vetíti elő, hogy még az amerikai CBDC elindulása után is várhatóan csak nagyon korlátozott lesz annak az alkalmazása, ami aztán ki tudja később egyáltalán mennyire bővül és milyen tempóban.

A kriptovalutákra kitérve Powell a legerősebb és legjogosabb kritikát megfogalmazva nullifikálta a felvetést; Véleménye szerint a kriptovaluták árfolyama túl kiszámíthatatlan és ellenőrizhetetlenek ahhoz, hogy valaha is teljes jogú fizetőeszközzé válhassanak.

A kriptovilággal kapcsolatban Powell arra is kitért, hogy a jövőben a stabilcoinok is szigorúbb szabályozói környezetre és szorosabb ellenőrzésre számíthatnak.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük