A kínai kormány a blokklánc alapú személyazonosság ellenőrzés bevezetését tervezi

December 12-én egy Pekingben tartott konferencián tett bejelentés szerint Kína felgyorsítja a blokklánc technológia alapú személyazonosítást az 1,4 milliárd állampolgárának biztonsága és a jobb ellenőrzés céljából.

A Kínai Közbiztonsági Minisztérium egy blokklánc alapú személyazonosság ellenőrzési rendszer bevezetését tervezi, amely állítása szerint segíteni fog a személyes adatok és a személyazonossági igazolványok biztonságban tartásában.

Kína első országszintű decentralizált személyazonosító rendszere

A Kínai Közbiztonsági Minisztérium egy új blokklánc alapú RealDID nevű platformot tervez bevezetni a polgárok valós névvel történő személyazonosságának ellenőrzésére.

A Nemzeti Információs Központ által működtetett Blockchain Service Network (BSN) december 12-én tartott rendezvényének sajtóközleménye szerint a kínai kormánnyal közösen tervezett projektnek több felhasználási módja is lesz. Ezek közé tartozik a valódi név megerősítése, a személyes adatok titkosított védelme és hitelesítése, az üzleti identitások és a személyazonosító tanúsítvány szolgáltatások.

Az alkalmazás lehetővé teszi a kínai állampolgárok számára, hogy névtelenül, DID-címek használatával regisztráljanak és jelentkezzenek be online portálokra. Ezzel biztosítva, hogy a tranzakciók és az adatok a magánszemélyek és a vállalkozások között bizalmasak maradjanak.
Bár a bevezetés időpontjáról hivatalosan nem esett szó, a bejelentés szerint hatalmas potenciál rejlik a személyes adatok védelmének garantálásában.

Október végén hat kínai közösségi médiaplatform, köztük a népszerű WeChat, olyan szabályt vezetett be, amelynek értelmében az 500 000 és 1 millió közötti követő bázissal rendelkező tartalomkészítőknek nyilvánosan fel kell tüntetniük valódi nevüket és a pénzügyi támogatásaikról szóló információkat.

Kína egyre nagyobb teret enged a blokklánc technológiáknak. Az ország törekszik a globális pénzügyek átalakítására a mesterséges intelligencia, a központi banki digitális valuták (CBDC) és a kriptovaluták fejlesztésével. Emellett azon is dolgozik, hogy a hazai termelés fellendítésével kevésbé függjön az Egyesült Államokban gyártott félvezető chipektől. A blokkláncban rejlő lehetőségek kiaknázása hatalmas potenciállal kecsegtethet a feltörekvő ország számára.

Azonban az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel a kínai blokklánc fejlesztéseket. Ezt bizonyítja, hogy az USA törvényjavaslatot terjeszt elő a Kínában gyártott blokkláncok használatának megtiltására. A törvényjavaslat célja a potenciális nemzetbiztonsági kockázatok mérséklése és a magánadatok védelme a külföldi ellenfelekkel szemben. A törvényjavaslat megakadályozná az amerikai kormánytisztviselőket abban, hogy tranzakciókat bonyolítsanak le az iFinex-el, a Tether anyavállalatával.