A kirakós újabb darabja került a helyére: Globalcoin lesz a neve a Facebook kriptopénzének

Újabb részletek derültek ki a Facebook kriptopénz projektjével kapcsolatban. A “Libraként” elhíresült projektet a vállalaton belül ‘GlobalCoin’ néven is emlegetik, ami egy újabb konfirmáció arra, hogy mit is szeretne Mark Zuckerberg elérni.

A BBC cikke alapján a közösségi óriás már 2020 első negyedévében elindíthatja digitális utalási rendszerét egy tucat országban, az érme tesztjére pedig az év elején elindulhat.

A tény, hogy a digitális valutát ‘GlobalCoin’ névre keresztelték és nem ‘FacebookCoinra’ ‘ZuckCoinra’ vagy ‘InstaCoinra’, azt sugallja, hogy a Facebook globális reményeket fűz a fizetőeszközhöz és várhatóan egyszerre bevezeti az Instagrammon, WhatsAppon és Facebookon is.

Facebook már egy ideje tárgyalásokat folytat a Western Unionnal és más pénztranszfer cégekkel, hogy hatékony és olcsó utalási rendszert fejlesszen ki a nemzetközi utalások kezelésére. Céljuk, hogy “felfedezzünk olcsó és gyors módokat a bankszámlával nem rendelkezőek számára, hogy pénzt küldhessenek és fogadhassanak,” áll a BBC ma reggeli cikkében.

A ‘GlobalCoin’ elterjedése a nemzetközi utalási rendszer végét jelentheti

A Facebook a saját kriptopénzének bevezetése után a 2.1 milliárd főt számláló felhasználóbázisával akár padlót törölhet a devizakereskedelem és a nemzetközi utalási szektor szereplőivel. Ha helyesen implementálják, akkor egy gyors és olcsó alternatívát fog jelenteni a globális értéktranszferre.

Konstantin Brazhnik, a Juris Project technológiai vezetője szerint, csak az “Egyesült Államokban veszi mindenki természetesnek a fiatpénzünket, elvégre a világ de dacto tartalékvalutája.”

Ám ha akár egy lépést is teszünk az USA határain kívülre, máris érzi mindenki a globális devizák jelentette hátrányokat, amik fluktuálnak a piaci és politikai erők hatására. Egy Facebookban vagy egy Telegramban megvan a potenciál, hogy elsimítsa ezeket a volatilitásokat azzal, hogy az ügyfelek elkerüljék a kényelmetlen és elavult jegybanki pénzeket.

Amennyiben a GlobalCoin képes lesz elegendő támogatást és momentumot maga mögé állítani bevezetése után azzal, hogy felhasználóbarát keretek között gyorsan és könnyen lehessen egyik helyről a másikra utalni, akkor előfordulhat, hogy a bolygó első vállalati világpénzévé válik.

Zuckerberg komolyan gondolja szándékát és nem célja egy újabb virtuális zsetont a felhasználói képernyőjére varázsolni. Helyette egy értékkel rendelkező, jegybanki fizetőeszközökkel aládúcolt pénzt szeretne látni. Állítólag Zuckerberg a napokban a Bank of England elnökével, Mark Carney-val is találkozott, hogy a kriptopénz kibocsátás kockázatait és lehetőségeit tárgyalja át. Sőt, a Facebook alapító még a Winklevoss testvérekkel is összeült egyeztetni.

Mellette a Facebook több online kereskedővel és kriptotőzsdével is kapcsolatban áll, ahol várhatóan fizetőeszközként és kereskedhető eszközként fog debütálni.

Egy viszont már most kijelenthető: a Facebook érméje válhat sikeressé, elterjedté és népszerűvé, a Bitcoin jelentette alternatív peer-to-peer utalási és értékőrzési közeget nem tudja kiváltani (sőt, a Bitcoin még profitálhat is belőle, mert a GlobalCoin megkönnyíti az átjárást a jegybanki pénzek és a BTC között, hasonlóan a stabilcoinokhoz). A GlobalCoinnak addig fog jól menni, akkora bizalmat fog élvezni, amekkorát a Facebook képes magának kiharcolni (lásd Cambridge Analytica affér). A Facebook a GlobalCoin esetében egy single-point-of-failure lesz, amire rájön egy lapát banklobbival megtámogatott szabályozói para is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük