Kiszivárgott egy Telegram videó a hamarosan induló gram tokenjéről

A Telegram Ton ICO az egyik legrejtélyesebb projekt a kriptoszektorban. Egy új kiszivárgott videó azonban több fényt vet a Telegram gram token működésére és használhatóságára.

A videóban az új Telegram app verzió már QR kód szkennelését is lehetővé teszi. Ezen felül sok más változás nem látható a funkcionalitásban, viszont a gram token már integrált része a messengernek.

Két felhasználási módot prezentál a videó, az egyik fizetés játékokért a másik pedig adományozás a streamelőknek. És ahogy várható, mindez egy érintésre.

Sok extra nem látható a videón, de a tény, hogy a 300 millió felhasználóval rendelkező Telegram dolgozik egy natív tokenökoszisztéma kialakításán, e mellett nehéz szó nélkül elmenni.

A Telegram egyelőre meglehetősen szófukar az ökoszisztéma fejlesztésének státuszáról: nem volt publikus értékesítés, nincs hivatalos fehér könyv és mindenki hallgat. Leszámítva a most ‘kiszivárgott’ videót.

A videót egy iOS fejlesztő Marat Kharrasov töltötte fel a YouTube-ra. A hitelessége még nem bizonyított és egyesek szerint a fejlesztő maga készítette, sem mint egy ‘hivatalos’ szivárogtatásról lenne szó.

Vélhetően eredeti az anyag mivel nem látni racionális motivációt az ellenkezőjére. Nagy valószínűséggel porhintésnek tudható be miután hónapokon keresztül nem kommunikáltak semmit sem a kriptoközösség felé és így kívánják megnyugtatni a befektetőket is arról, hogy dolgoznak rajta.

A Telegram blokklánc

A Telegram a Telegram Open Network (TON) blokkláncát fogja használni és az állítások szerint 90%-ban kész.

Ahogy az Ethereum, szintén rendelkezni fog egy virtuális géppel (TVM) és okos szerződés funkcióval.

A blokklánc szerkezetét tekintve két részre lesz osztható, egy mesterláncra, ami hasonlítani fog a Beacon vagy a Relay láncára. A mesterlánc fogja tartalmazni az összes blokk hashét, a tranzakciók pedig a shardokon zajlanak.

Alapvetően egy proof of stake (PoS) mechanizmusú blokklánc lesz valahol félúton az Ethereum Casper PoS és az EOS delegated proof of stake (dPoS) között.

A 100 (max. 1000) validátort a többi tokentulajdonos nevezi ki és cserébe a szavazóknak tokenrészesedést kell elkülöníteniük. Ha a validátorok ártó szándékkal lépnek fel a hálózaton, akkor a rájuk szavazók elvesztik a részesedésüket.

Hogy gyakorlatban hogy fog kinézni a TON konszenzus mechanizmusa, azt még senki sem tudja. A pletykák szerint már márciusban indulna a tesztnet és a feltételek szerint visszatérítenek 1.7 milliárd dollárnyi (462 Mrd Ft) gyűjtött tőkét, ha nem indul el a mainnet októberig.

Feltételezhetően Pavel Durov már azelőtt bebiztosítja a listázást a legnagyobb kriptotőzsdéken, ami jelen formájában HNWI személyek és kockatőkések kezében összpontosul (összpontosulna, ha kibocsátották volna a tokent).

Kiknek a kezében az 5 milliárd gram token?

A projekt körüli titokzatosság, ironikusan, kissé szembe megy a kriptoközösség alapelveivel. Még az sem tudott, hogy a privát ICO során kik, milyen formában fektettek be az 5 milliárd gramba.

Sőt még az se biztos, hogy egyáltalán 5 milliárd lesz, mivel elérhető tokenkód az ígéreteken kívül nincs. A nem hivatalos 121 oldalas fehér könyvük, annak frissített változata és a 148 oldalas TVM leírás szerint 5 Mrd a bűvös szám.

Az se biztos, hogy egyáltalán nyílt, bárki által elérhető blokklánc lesz vagy csak intézményi befektetők férhetnek hozzá. A tesztnet állítólag a hónapban indul, de szó szerint semmit se tudni a TON blokkláncáról és működéséről. Innentől vagy óriásit fog szólni a TON blokklánca és a gram, vagy olyan megoldásba manőverezi magát Durov és csapata, hogy nem lesz képes beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük