A Közép-afrikai Köztársaság tokenizálja az ország természeti kincseit

A Közép-afrikai Köztársaság egy rendkívüli módon elszegényedett közép-afrikai ország, amely az elmúlt években kizárólag a súlyos belső konfliktusai miatt került be a hírekbe globálisan. Áprilisban azonban az ország nagyon komoly hírverést kapott azért, mert hivatalosan is fizetőeszközzé tette a bitcoint, a világon második ilyen országként El Salvador után. És most úgy tűnik, hogy ennél is tovább akarnak menni.

A Közép-afrikai Köztársaság nem tett le arról, hogy kriptoközpont legyen Afrikában

Legalábbis erről posztolt egyet a hivatalos Twitter-oldalán az ország sokat látott elnöke, Faustin-Archange Touadéra. Touadéra egy vérzivataros évtized után lett a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, úgy, hogy közben többször volt már miniszterelnök is. Most arról posztolt, hogy mindenképpen folytatódik az előző hónapban bejelentett Sango Projekt. Ennek keretében tokenizálni fogják az ország természeti kincseit. Mert ahogy az lenni szokott, a Közép-afrikai Köztársaságban rendkívül sok természeti erőforrás található. Ahogy a Twitterre felkerült dokumentumból látható, digitális eszközökké akarják transzformálni az ország természeti kincseit, hogy bárki hozzáférhessen ezekhez. Közben pedig befektetési lehetőségek megteremtésén is dolgoznak.

Bitcoin

A Sango Projekt májusi indulásakor arról volt szó, hogy a Világbank is támogatja a kezdeményezést 35 millió dollárral, amelynek fő célja, hogy kriptoközpont lehessen az országból. Az közben már kiderült, hogy a Világbank mégsem támogatja a kezdeményezést, de Touadéra megy tovább előre a Sango Projekttel. Van még számtalan kérdés, amit tisztázni kell – így például a jogi keretek vagy éppen a finanszírozási kérdések. De az tény, hogy lesz mit tokenizálni, a közép-afrikai államban hatalmas mennyiségű olaj, arany, vas, gyémánt, réz, mangán is található többek között. De említsük meg azt is, hogy a bitcoin hivatalos fizetőeszközként történő elindítása nem nagyon változtatta meg sokak életét az országban. A fővároson, Banguin kívül itt nincs nagyon államhatalom, különféle hadurak irányítják az emberek életét. Internethozzáférés és elektromosság szintén csak nagyon kevesek kiváltsága, az is főleg a fővárosban.