Az IMF ismét figyelmeztet: a Közép-afrikai Köztársaság hibázott a bitcoinnal

A Közép-afrikai Köztársaság néhány héttel ezelőtti döntését az IMF rendkívül kockázatosnak minősítette.

A Közép-afrikai Köztársaság nemrég bejelentette, hogy az afrikai valutaközösségi frank mellett a bitcoint is elfogadta törvényes fizetőeszközként. Az IMF persze csakúgy mint Salvador esetében, most sem mehetett el szó nélkül az ország döntése mellett.

Az afrikai országnak nincs saját pénzneme, az afrikai valutaközösségi frankot használja, Salvadorhoz hasonlóan, amely nem rendelkezik saját valutával, hanem az amerikai dollárt alkalmazza. A nemzet a már most használatban lévő valutákhoz adta a bitcoint. Ez a lépés azonban nem tetszik a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), olyannyira, hogy azt aggasztónak minősítette.

Ezt a Bloomberg hozta nyilvánosságra, hivatkozva az ellenzéki pártok erős kritikájára a Közép-afrikai Köztársaság kormányának döntése miatt, különösen azért, mert azt a központi bankjukkal, a Banque des États de l’Afrique centrale (BEAC) konzultációja nélkül hozták meg.

A Közép-afrikai Köztársaság messze a világ egyik legszegényebb országa, és ha elveszíti az IMF támogatását, további pénzügyi problémákkal nézhet szembe.

Az IMF által a Bloombergnek küldött e-mailben a valutaalap azt írta:

“A bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása jelentős jogi, átláthatósági és gazdaságpolitikai kihívásokat vet fel. Az IMF munkatársai segítséget nyújtanak a regionális és a Közép-afrikai Köztársaság hatóságainak az új törvény által felvetett aggályok kezelésében”.

A Közép-afrikai Köztársaság kormánya szerint a bitcoin bevezetése élénkítheti a gazdasági növekedést az országban, ahogyan ez már megtörtént Salvadorban is, de vannak, akik szerint ez egyben kísérlet arra is, hogy kivonják magukat a francia központi bank pénzügyi ellenőrzése alól, mivel a frankot a Banque de France nyomtatja.

És miben hasonlít Salvadorhoz?

Érdemes rámutatni arra, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása után Salvador elképesztő népszerűségnek örvendett. A kriptoközösség addig azt sem tudta a térképen hol helyezkedik a pici közép-amerikai ország, a bitcoin-törvény elfogadása után azonban tömegével érkeztek a bitcoin rajongók San Salvadorba. Az első néhány hónapban meglódult a gazdaság, újabbnál újabb bitcoinhoz köthető projektek láttak napvilágot, most viszont megtorpanni látszanak a bitcoinhoz köthető tervek, például az úgynevezett vulkán-kötvények kibocsátása, amihez természetesen a bitcoin 40 ezer dollár alatt toporgó árfolyama is hozzájárul.

A Közép-afrikai Köztársaság döntése, hogy 2022 áprilisában bevezeti a bitcoint törvényes fizetőeszközként, valószínűleg nem a legjobbkor született, míg Salvador minden bizonnyal kedvezőbb időpontban fogadta el a bitcoin-törvényt.

A döntés igazi előnyeit és hátrányait azonban nem lehet most megmondani. Sajnos az afrikai országban az internet használata még mindig gyerekcipőben jár, így még kérdéses hogyan is fog a hétköznapi életben működni a bitcoinnal való fizetés.

A Közép-afrikai Köztársaság csak 2014-ben tudott kilábalni a polgárháborúból, így rendkívül komoly problémákkal küszködik, amihez remélhetőleg nagy segítséget fog jelenteni a bitcoin.