A Kraken fellebbezést nyújtott be a SEC elleni perben

A Kraken kriptotőzsde újabb jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy visszavágjon az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által indított perben.

A SEC novemberben beperelte a Kraken-t, azt állítva, hogy a tőzsde nem regisztráltatta magát brókerként, elszámolóházként vagy tőzsdeként. Azzal vádolta meg a kriptotőzsdét, hogy összekeverte a retail ügyfelek és a nagyvállalati ügyfelek pénzeszközeit.

A Kraken a fellebbezési kérelmében azzal érvelt, hogy a SEC vádjában felsorolt kriptovalutákat árucikként, nem pedig értékpapírként kell kezelni. A kriptotőzsde elmondása szerint a SEC nem állította, hogy csalás vagy károkozás történt volna a felhasználói körében, csak azt, hogy a Kraken be nem jegyzett értékpapírtőzsdeként működött.

A Kraken nyilatkozata szerint a SEC “állítása nem hiteles”, mivel a vádjában felsorolt kriptovaluták egyike sem számít értékpapírnak vagy befektetési szerződésnek. A tőzsde azzal érvelt, hogy a SEC nem teljesítette a Howey-teszt követelményeit, amely a Legfelsőbb Bíróság precedense az értékpapírok azonosítására.

A Kraken azzal is vádolta a tőzsdefelügyelet, hogy túllépte hatáskörét, és felvetette az úgynevezett Major Questions Doctrine kérdését. Ezek ellenére a tőzsde nem kommentálta a SEC azon vádját, amely a kiskereskedelmi ügyfelek és a nagyvállalati ügyfelek pénzeszközeinek összekeveréséről szólt.

A Major Questions Doctrine egy olyan szabály, amely szerint a nagy hatáskörű kormányzati döntésekhez a Kongresszus egyértelmű engedélye szükséges. Ha a szabályozások nem egyértelműek, a különböző hatóságok nem dönthetnek nagyobb kérdésekről a Kongresszus beleegyezése nélkül.