A Kraken is kizárja az orosz felhasználókat

Az újabb és újabb szankciók lassan végleg elvágják az orosz lakosságot a világtól.

Az orosz lakosság utolsó mentsvára

Az Európai Unió október elején újabb szanciós csomagot jelentett be, melynek hatására több kriptoszolgáltató is kizárta az orosz felhasználóit a rendszeréből. A legnagyobb cégek közül a LocalBitcoins, a Crypto.com és a Blockchain.com léptek először. A felhasználókat emailen értesítették arról, hogy hamarosan zárolni fogják a fiókjukat. Szerencsére még lehetőségük volt arra, hogy a számlájukon lévő összegeket felvegyék, mielőtt végleg kizárták őket.

A Kraken sokáig vonakodott

A kriptotőzsde vezérigazgatója, Jesse Powell, az év elején még kiállt az orosz felhasználók mellett. Mint mondta, a bitcoin a gazdasági szabadság megtestesítője és mint olyan nem lehet felhasználókat jogtalanul eltiltani a használatától. Powell az ukrán állam kérésére reagált ezzel, amely már akkor kérte a nagy kriptotőzsdéket, hogy az orosz politikusok mellett az összes orosz felhasználót is tiltsák ki az oldalaikról. Powell hangsúlyozta, hogy csak jogi követelés esetén kerülhet erre sor. Egyúttal azonban figyelmeztette is az orosz felhasználókat, hogy a cége bármelyik pillanatban kaphat egy erre vonatkozó felszólítást.

Végül engednie kellett

Az EU a legutóbbi szankciós csomagja részeként betiltotta az EU-s és az orosz tárcák közötti tranzakciókat. Így már a Krakennek se volt más lehetősége, mint kitiltani az orosz felhasználóit.
Az emailben a cég elnézést kért a kellemetlenségért és ígéretet tett arra, hogy tájékoztatják a felhasználókat ha esetleg változás történne az üggyel kapcsolatban.

Mi lesz az orosz kriptósokkal?

Ez azonban sovány vigasz az orosz kriptósok számára. Az utóbbi időben ugyanis egyre többen fordultak a digitális valuták felé, így próbálva kijátszani az országot sújtó szankciókat.
Noha a kitiltásokkal végleg el akarták vágni az oroszokat a világtól, ez nem sikerült. Maradt ugyanis pár nagy kriptós cég, akik továbbra sem hajlandóak kitiltani az orosz felhasználókat.
Ezek egyike a Binance, ami ugyan korábban már korlátozta az orosz felhasználók által igénybe vehető szolgáltatásokat, de még nem tiltotta ki teljesen őket.

Egy másik nagy kriptotőzsde, ahol továbbra is kereskedhetnek az orosz kriptósok az FTX. Mellette még a Huobi Global, az OKX, a KuCoin és a Mexc Global szolgáltatásai továbbra is korlátozások nélkül elérhetőek az ország állampolgárainak.