Az orosz újságírókat, aktivistákat is kidobják a kriptotőzsdékről az uniós szankciók miatt

Ha oroszok, mindegy, hogy háborúellenesek, a háború elől menekülnek, emberi jogi aktivisták vagy újságírók. Kizárják őket a kriptuvaluta-tőzsdékről, miután az Európai Bizottság a múlt héten szigorította az oroszoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat.

A LocalBitcoins, a Crypto.com és a Blockchain.com kriptotőzsdék is értesítették orosz felhasználóikat, hogy hamarosan megszűnnek számukra a szolgáltatások, és azt javasolták, hogy vigyék el a pénzüket a számlájukról – írja a Coindesk. Az Európai Bizottság által a múlt héten elfogadott új szankciócsomag ugyanis megszigorította az orosz állampolgárok számára pénzügyi szolgáltatások nyújtására vonatkozó korlátozásokat. A szankciók célja, hogy megbüntessék Oroszországot az ukrajnai háború kirobbantásáért.

Eddig az EU-ban működő kriptovaluta-társaságoknak tilos volt kriptopénz-őrzési (custody) szolgáltatást nyújtaniuk olyan orosz felhasználóknak, akiknek tízezer eurónál nagyobb értékű vagyon van a számlájukon. A szigorított csomag eltörli ezt a küszöböt, és a tilalmat minden olyan számlára kiterjeszti, amelyen ők kriptót tartanak. Függetlenül az összeg nagyságától.

A kriptó volt az utolsó orosz mentsvár

Dmitry Suharev, egy hírportál szerkesztője elmondta, hogy október 8-án kapott egy e-mailt a LocalBitcoins-tól, hogy egy tranzakcióval kiveheti a bitcoinját. Utána a számláját már nem használhatja. A kriptót egyébként arra használta, hogy szabadúszó munkatársakat fizessen vele Oroszországban. Mivel az országot a szankciók miatt elvágták a globális fizetési hálózatoktól, a kriptovaluta volt egyike a nagyon kevés lehetőségnek, amivel még lehetett átutalást végezni.

Oroszország, Moszkva. (Pixabay.com)
Oroszország, Moszkva. (Pixabay.com)

A LocalBitcoins, amely finnországi székhelyű és a világ egyik legrégebbi p2p bitcoin piactere, azt is írta, hogy a korlátozások nem vonatkoznak azokra az oroszokra, akik egyben az EU állampolgárai vagy állandó lakosai.

Tavasszal még úgy tűnt, hogy miután a Visa és Mastercard kártyáik használhatatlanná váltak, a kriptó a Putyin ukrajnai háborúját ellenző emigránsok mentőövévé válik.

Már Putyin ellen sem lehet pénzt gyűjteni

Daniil Chebykin, az oroszok háborús besorozásának elkerülését segítő Omszk Civil Union projekt koordinátora a Blockchain.com-ot használta a kriptón keresztül történő pénzadomány-gyűjtésre. Ő is kapott egy e-mailt, amelyben az állt, hogy október 27-ig van ideje kivenni a pénzt. Chebykin egyébként nem sokkal a háború kezdete után elhagyta Oroszországot, és most külföldről dolgozik.

A brit székhelyű Crypto.com tőzsde szintén értesítette az orosz felhasználókat, hogy a szolgáltatás már nem elérhető számukra – jelentette a Forklog orosz kriptohírportál. A múlt héten a DapperLabs is leállította az NFT-piacteréhez való hozzáférést az orosz felhasználók számára.

Kapcsolódó cikkeink:

Oroszországban megjelentek az utcai kriptováltók

Válasz a szankcióra: a Dapper Labs korlátozza az orosz fiókokat

Itt az új EU-szankció: tilos orosz kriptotárcákról európaira utalni

Képek forrása: Pixabay.com