A Kraken nukleáris energia használatát tervezi az adatközpontjaihoz

Az egyik vezető kriptotőzsde, a Kraken a nukleáris energia felé fordul, hogy adatközpontjait fenntarthatóbbá és energiahatékonyabbá tegye. Ez a lépés a decentralizált pénzügyek (DeFi) várható fellendülése közepette érkezik, amely jelentős energiaigénnyel jár majd.

Növekvő energiaigény az adatközpontokban

Az adatközpontok energiaigénye folyamatosan növekszik, ahogy az AI és a digitális eszközök kereskedelme egyre inkább növekszik. A Kraken felismerte ezt a kihívást, és olyan megoldásokat keres, amelyek képesek lépést tartani az energiaigénnyel, miközben csökkentik a környezeti terhelést.

„Ahogy az intézmények a kriptoeszköz osztályba lépnek, és a tevékenység a blokkláncra kerül, a megbízható fiat átjárók iránti igény tovább növekszik – mondta Vishnu Patankar, a Kraken technológiai igazgatója. – Az energia-ellenállóképességünk növelése azt jelenti, hogy megerősítjük a közvetlen átjárót a kriptoökoszisztémába, támogatva annak folyamatos növekedését.”

Nukleáris energia a fenntarthatóságért

A Kraken természetesen nem tervez saját nukleáris erőművet építeni. Ehelyett olyan energiaszolgáltatókkal kíván együttműködni, amelyek kompakt nukleáris reaktorokra specializálódtak. Ezek a reaktorok könnyen integrálhatók a meglévő infrastruktúrába, és helytakarékosak, szemben a hagyományos erőművekkel.

A nukleáris energia környezetbarát megoldásnak tekinthető, mivel alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a hagyományos termikus energiaforrások, amelyek hozzájárulnak a magas szén-dioxid-kibocsátáshoz és a klímaváltozáshoz. Ezért a Kraken lépése nemcsak az energiahatékonyságot, hanem a fenntarthatóságot is szolgálja.

A cég Észak-Amerikában és Európában is keres partnereket, hogy stabil és megbízható energiaellátást biztosítson, amely elengedhetetlen a nagy teljesítményű AI alkalmazások számára.

Technológiai trendek követése

A Kraken nukleáris energia felé való elmozdulása tükrözi az iparági trendeket, mivel egyre több tech cég keres alternatív energiaforrásokat adatközpontjai fenntartásához. Az év elején Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója is kiemelte a klímabarát energiaforrások fontosságát a Világgazdasági Fórum éves találkozóján Davosban. Altman szerint a gyorsan növekvő modern technológiák, mint az AI, nukleáris fúzióval vagy olcsóbb napenergiával és tárolással működtethetők a legjobban.

Altman személyesen 375 millió dollárt biztosított a Helion Energy nevű nukleáris fúziós cégnek 2021-ben, amely már aláírt egy energia-vásárlási megállapodást a Microsofttal.

A Kraken lépése egyértelműen jelzi, hogy a kriptotőzsdék és tech cégek a jövő fenntartható és energiahatékony megoldásai felé fordulnak, hogy megfeleljenek a modern kor kihívásainak és lehetőségeinek.