A kriptó mögött túl sok pénz és túl nagy hatalom áll, ezért nem tiltják be

Brad Sherman amerikai képviselő szerint a kongresszus azért nem tiltotta be a kriptót, mert “túl sok pénz és hatalom áll mögötte”.

Brad Sherman kongresszusi képviselő a Los Angeles Timesnak adott, vasárnap megjelent interjúban osztotta meg nézeteit a kriptopénzről és annak szabályozásáról.

A kaliforniai amerikai törvényhozó, aki a képviselőház befektetővédelmi albizottságának elnöke személy szerint betiltaná a kriptopénzeket, de nem hiszi, hogy a kongresszus ilyen lépéseket fog tenni. “Nem hiszem, hogy a közeljövőben [betiltanánk a kriptót]” – mondta a hírportálnak.

Sherman úgy fogalmazott:

Azért nem tiltottuk be az elején, mert nem vettük észre, hogy mennyire fontos, és most meg azért nem, mert túl sok pénz és hatalom áll mögötte.”

A képviselő nem csak az egyéni befektetők becsapása miatt aggódik, hanem úgy véli, hogy a kriptopénz az USA nemzetbiztonságát is fenyegeti. Szerinte a kriptó rendszerszintű fenyegetést jelent, lehetőség teremt a bűnözők számára, és aláássa az amerikai dollár dominanciáját.

A törvényhozó különösen aggódik az olyan kriptomixer szolgáltatások miatt, mint a Tornado Cash. Augusztusban az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala (OFAC) betiltotta az Ethereum-mixer alkalmazást, arra hivatkozva, hogy a keverő segített az észak-koreai hackereknek, például a Lazarus Group nevű kiberbűnözői csoportnak.

Sherman a SEC-re bízná a piszkos munkát

Sherman elismerte, hogy keveset tud tenni azért, hogy megakadályozza a befektetőket abban, hogy meggondolatlanul költsék a pénzüket. “Nehéz a befektetővédelemmel foglalkozó albizottságot vezetni egy olyan országban, ahol az emberek mémcoinokra akarnak fogadni” – vélekedett az amerikai törvényhozó, állítva:

“A kriptopénz egy mém, amibe abban a reményben fektetsz be, hogy el tudod adni valaki másnak, mielőtt még bedőlne. Ez a szép a Ponzi-rendszerben.”

Sherman a továbbiakban a kriptopénzek tiltás nélküli szabályozásáról beszélt. A kriptót egy részvényhez vagy értékpapírhoz hasonlítja, és úgy véli, hogy az Értékpapír- és Tőzsdebizottságnak (SEC) kellene felügyelnie a kriptoszektort, hivatkozva a szabályozó méretére, szakértelmére és agresszív (ezt tudjuk) végrehajtási intézkedéseire.

A Kongresszusban azonban idén három törvényjavaslatot terjesztettek elő, amelyek célja, hogy a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) legyen a kriptoipar elsődleges szabályozója.

Júliusban Sherman sürgette a SEC-t, hogy az XRP-vel kereskedő nagy kriptotőzsdék ellen lépjen fel. Az értékpapír-felügyelet januárban közölte, hogy 97 kriptóval kapcsolatos végrehajtási intézkedést hozott. Májusban a szabályozó azt mondta, hogy majdnem megduplázta kriptó végrehajtási egységének méretét.