Nyerésre áll a Ripple, véget érhet a SEC és a vállalat jogi vitája

Büszke győzelmet arathat a Ripple az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) elleni véget nem érő küzdelmében – köszönhetően a nemrégiben nyilvánosságra került e-maileknek, melyekből kiderült, hogy William Hinman egykori SEC-vezér a pereskedés közben többször is helytelenül, szabályt sértő módon járt el.  

Az Empower Oversight nonprofit szervezet 2021 augusztusában FOIA-kérelmet nyújtott be a SEC-tisztviselők helytelen magatartásának gyanúja miatt. Úgy tűnik, állítása beigazolódott, a dokumentumokból ugyanis kiderül, hogy a SEC hivatala többször is figyelmeztette William Hinman volt SEC-tisztviselőt, hogy közvetlen pénzügyi érdekeltsége miatt tilos a Simpson Thacher, az Enterprise Ethereum Alliance (EEA) tagjával kapcsolatba kerülnie. Hinman azonban az intelmek ellenére továbbra is találkozott a céggel:

„Hinman a figyelmeztetések után legalább háromszor találkozott Josh Bonnival, a Simpson Thacher egyik partnerével. 2018-ban továbbá az Ethereum társalapítóival és befektetőivel is társalgott magasztos beszéde előtt, amelyben kijelentette, hogy az ETH egy digitális eszköz, nem pedig értékpapír” – áll a nyilatkozatban.

A szervezet többek között Hinman 2018-as januári levelezésével támasztotta alá vádjait, miszerint a férfi engedélyt kért arra, hogy felvegye a kapcsolatot a vállalattal, SEC ügyintézője ugyanakkor konkrét elutasítással válaszolt. A Hinman és a Thacher találkozója, illetve a felek bármilyen típusú kapcsolatba kerülése ugyanis a büntető törvénykönyv megsértésével egyenlő.

Hatalmas az öröm, nyerésre áll a Ripple

James K. Filan, az XRP ügyvédje Twitteren kommentálta az eseményeket:

„BRÉKING: A bíróság elutasította a SEC kérelmét, és helyt adott a felügyeleti szervnek, hogy tisztázza magát. Ez egy hatalmas győzelem a Ripple számára. A SEC-nek 14 napja van arra, hogy kifogást nyújtson be a döntés ellen Torres kerületi bíróhoz.”

Hinman döntését a jogi szakértők is erősen kritizálták, akik szerint ezek a feljegyzések akár tönkre is tehetik a SEC Ripple elleni ügyét, helyet adva a vállalat győzelmének.

A jó hírek ellenére, amelyek egyszer és mindenkorra megszabadíthatják a kriptovalutát a SEC jogi vádjai alól, az XRP árfolyama az elmúlt héten délnek vette az irányt. A több mint 34 milliárdos piaci kapitalizációval büszkélkedő XRP ugyanakkor, várva a győzelem szelét, továbbra is a top 10 kriptoeszköz között üldögél.