A kriptós influenszerekre alaposan rászállnak a bűnüldöző szervek

Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC volt vezetője figyelmeztetett, hogy a kriptovaluták árának manipulációjáért felelősségre vonás jöhet. Ami már meg is kezdődött, Sabo-tól Kardashianig.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) üldözi azokat a kriptovaluta-influenszereket, akik átverős projekteket népszerűsítettek, akikről kiderült, hogy a közösségi médián keresztül manipulálják bizonyos tokenek árát. A SEC korábbi vezetője, John Reed Stark a Twitteren figyelmeztette őket, hogy készüljenek fel a büntetőeljárásra. Stark tweetjében a közösségi média azon influenszereit nevezte meg, akik számos kriptoprojektet reklámoztak, és gyakran segítettek nekik manipulálni a piaci árakat a bikapiac idején.

Szédelgő feldicsérés

Figyelmeztetett, hogy az ármanipuláció bármely formájára – legyen szó tőzsdén jegyzett értékpapírok, filléres részvények (penny stock) vagy kriptoeszközök árfolyamáról – ugyanazok a csalás elleni szabályok vonatkoznak, és a közösségi média kriptoinfluencereinek napjai meg vannak számlálva.

A volt SEC-vezető felhívta a figyelmet arra a szemtelen és arrogáns módra, ahogyan oly sok befolyásos közösségimédia-személyiség átveri áldozatait. A legtöbb feldicsérés (shilling) és ármanipuláció olyan platformokon keresztül történik, mint a Twitter, a Discord, az Instagram vagy a Reddit. Stark megjegyezte, hogy a befektetési csalás jellege miatt könnyebben felderíthető és üldözhető, mint a csalás más formái.

A szabályozó és bűnüldöző hatóságoknak csak be kell kapcsolniuk a számítógépüket, hogy felfedezzék a markáns terhelő bizonyítékok sorát.

Sabo-tól Kardashianig

Stark a hírhedt kriptóinfluenszer, Francis Sabo példáját hozta fel, akit egy százmillió dolláros értékpapírcsalási ügyben vádoltak meg, és aki szintén közösségimédia-platformokat használt a tőzsdei részvények manipulálására. De a leghíresebb eset Kim Kardashiané, akit 1,26 millió dollárra büntettek egy átverős projekt népszerűsítése miatt.

Buknak a kriptós influenszerek

Egy másik jelentős influencer, akinek szembe kellett néznie a törvénnyel, Bitboy Crypto, aki nagy közfelháborodást okozott kétes projektek népszerűsítésével. Március 31-én a YouTubert egy egymilliárd dolláros perben idézték meg, amiért be nem jegyzett értékpapírokat népszerűsített.

A SEC 2022 novemberében több idézést is kézbesített influenszereknek a Hex (HEX), a Pulsechain (PLS) és a PulseX (PLSX) tokenek népszerűsítése miatt.

Még több olvasnivaló a kriptós influenszerekről itt.