A kriptósok csupán 10%-a rendelkezik hideg tárcával

A kriptovaluták továbbra is felforgatják a pénzügyi környezetet. A digitális eszközök biztonságos tárolását azonban számos veszély fenyegeti. A válasz egy olyan technológiában rejlik, amely megbízható, mégis kihasználatlan: a hideg tárcában (cold wallet). A biztonságos tárolás arany standardjának tekintett hideg tárcák az iparág fejlődésével jelentős változásokon mennek keresztül.

Egy exkluzív interjúban a DailyCoin ezt a kritikus témát Mark Venables-szel, a hideg tárcák forgalmazásával foglalkozó The Crypto Merchant elnökével járta körbe. Venables beszél az olyan kihívásokról, mint a tárcák felhasználóbaráttá tétele és a magas szintű biztonsági szabványok fenntartása. Emellett kitér a szabályozási környezetre is, amely alakíthatja a jövőjüket.

A felhasználók mindössze 10%-a rendelkezik hideg tárcával

Mivel a blokklánc-technológia gyorsan fejlődik, mindig fennáll a hackerek kockázata. Meglepő módon, az online tárolással járó kockázatok ellenére a kriptofelhasználóknak csak egy kis hányada használ hideg tárcát befektetései védelmére.

Ön hangsúlyozta a hideg tárcák szerepét a kriptoeszközök biztonságos tárolásának biztosításában. Kifejtené, hogy miért olyan fontosak?

Minden a biztonságról szól. Ha van self-custody, a kriptó mindig a tárcádban lesz. Ha az adott coin nem nullázódik le, akkor mindig megmarad az a mennyiség, amit a hideg tárcába tettél. Semmilyen hacker nem tudja megszerezni és semmilyen tőzsde, mint például az FTX, nem tudja elveszíteni.

Nem javasolnám, hogy tíz évig tartsd a kriptódat egy tőzsdén, mivel sok minden történhet. Jelenleg csak hideg tárcával tudsz gondoskodni a biztonságodról. Ha online van, akkor valamilyen módon sebezhető. A hideg és kemény tárcák kicsit ijesztőnek vagy bonyolultnak tűnnek ezért én ezt próbálom érthetővé tenni.

Megpróbálom ezt az egészet demisztifikálni és egy kicsit emberibbé tenni. Nem kell ismerned a blokkláncot és a Web 3-at ahhoz, hogy legyen egy hideg tárcád. A több millió felhasználó közül, csak körülbelül 10%-nak van hideg tárcája, ami megdöbbentő.

Beszéltem olyan emberekkel, akiknek szemet gyönyörködtető mennyiségű kriptójuk van, de ennek ellenére nincs hideg tárcájuk. Még a tőzsdék is használnak hideg tárcát, mert nincs szükségük mindig az összes coinra. Ez annyira költséghatékony, hogy nincs okod arra, hogy ne legyen.

A hideg tárcák felhasználóbaráttá tétele

Ahogy a kriptovaluták elterjedtsége nő, egyre nagyobb szükség van a felhasználóbarát tárolási megoldásokra. Bár a hideg tárcák biztonságot nyújtanak, összetettségük sokak számára akadályt jelenthet.

Hogyan küzd meg az iparág azzal az igénnyel, hogy a hideg tárcák egyszerre legyenek felhasználóbarátak és biztonságosak?

Úgy gondolom, hogy az iparág folyamatosan azon dolgozik, hogy felhasználóbarátabb megoldásokat hozzon létre. Olyan biometrikus megoldásokat keresünk, mint például a retina szkennelés, hogy megkönnyítsük az emberek számára a biztonságos hozzáférést. A biztonság és a könnyű használat egyensúlyáról van szó. Ez a hideg pénztárcák következő határa.

Azt is vizsgáljuk, hogyan lehetne a felhasználói felületet még intuitívabbá tenni. Emellett technológiai cégekkel való partnerséget keresünk, hogy fejlett biztonsági funkciókat integrálhassunk, amelyek mégis felhasználóbarátok maradnak.

Kifejtené a kriptopénzek szabályozásának jelenlegi helyzetével kapcsolatos nézeteit?

Az olyan nagy szereplők, mint a Ledger és a Trezor folyamatosan fejlesztik termékeiket. Folyamatosan frissíteniük és javítaniuk kell, különben lemaradnak és a termékeik kevésbé lesznek biztonságosak a konkurenciához képest.

Ez a verseny hasznos, mert végső soron mindannyiunk biztonságát javítja. Amíg a szabályozás nem fékezi meg a fejlesztést és az innovációt, addig szerintem minden évben változni és fejlődni fognak a dolgok.