A Coinbase 11 milliárd dollárnyi bitcoint tárol hidegtárcákon

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Coinbase kriptotőzsde több, mint 11 milliárd amerikai dollárnak megfelelő bitcoint tárol hidegtárcákon. Veszélyt jelenthet ez a decentralizációra?

A Coinbase egyértelműen viszi a pálmát a hidegtárcákon tárolt bitcoinok számával

A Chaininfo bitcoin analitikával foglalkozó oldal szerint a Coinbase nagyjából 944 904 bitcoint tárol hidegtárcákon, ami jelenlegi árfolyam mellett csaknem 11 milliárd amerikai dollárt jelent. Bár a Coinbase vezető szerepe a kriptotőzsdék között eddig is ismert és köztudott volt, a majdnem 1 millió bitcoinos összeg sokakban vetette fel a biztonság és a decentralizáltság fenyegetésének kérdéseit – és sok esetben, akár jogosan is.

Ha valaki esetlegesen sikeresen kaparintaná meg a hidegtárcákon tárolt összeget, az óriási következménnyel járna nem csak a bitcoin, de a teljes kripto ökoszisztéma számára is. Természetesen a tőzsde is tisztában van a lehetőség súlyosságával, így nagyon szigorú biztonsági protokollokat alkalmaznak. Gyakori az is, hogy önmagukat próbálják meghackelni, hogy ezzel térképezzék fel az esetleges gyengeségeket. Összességében annak kicsi az esélye, hogy a hidegtárcákon tárolt kriptopénz illetéktelen kezekbe kerüljön.

A másik probléma, ami a csaknem 11 milliárd dolláros értékkel kapcsolatban felmerül, a decentralizáltság veszélyeztetettsége volt. Bár a Coinbase és egy tradicionálisan központi szerepet ellátó bank között még rengeteg különbség van, azért az, hogy ekkora összeg egy helyen összpontosuljon, több ember fejében megkongatta a vészharangot. Ez pedig érthető is: a bitcoin alapelve a decentralizáltság, amely a Coinbase-féle halmozásnak kifejezetten ellentmond.

A Decryptnek nyilatkozó Elias Strehle, aki a Blockchain Research Labnél dolgozik, azonban nem látta ennyire súlyosnak a helyzetet. „Az egyik probléma az, hogy a Coinbase nehezen tudná megszerezni ezeket a bitcoinokat. Szóval nem tudnak titokban egy bankká alakulni, hogy a bitcoint működőtőkeként alkalmazzák,” nyilatkozta a kriptohíroldalnak.

Ennek ellenére az biztos, hogy a Coinbase toronymagasan vezeti a listát a tárolt bitcoinok számában. Az őt követő Huobi és Binance, 3,7 milliárd, illetve 3,3 milliárd dollárnyi bitcoinnal rendelkeznek, a Kraken pedig például „csak” 1,4 milliárddal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.