A kriptotőzsdék 6%-a használja a Lightning Network hálózatát

Egy új tanulmány szerint nem sok összefüggés van a bitcoin „tranzakciós rétegének” népszerűsége és azon platformok megnövekedett száma között, amelyek a Lightning Network ökoszisztémáját használják. A kutatás rávilágított, hogy a centralizált kriptotőzsdék mindössze 6%-a integrálta a második rétegű protokollt platformjaiba.

A Kaminari által lefolytatott piackutatás eredményei szerint a Bitcoin BTC Price BTC Price „tranzakciós rétegként” való használata folyamatosan növekedett az elmúlt években. A tanulmány azt állítja, 2023 harmadik negyedévében 40 millió tranzakciót hajtottak végre.

grafikon Lightning Network
Az Lightning Network és a Bitcoin tranzakciós volumene 2023 augusztusában. Bézs: millió dollár. Kék: millió tranzakció. Részlet a Kaminari tanulmányából.

A Kaminari jelentése szerint a Lightning Network (LN) egyre gyakoribb bevezetése és növekvő elfogadottsága a kriptotőzsdék és más platformok által egyike azon tényezőknek, amelyek hatással vannak a negyedéves tranzakciós számok növekedésére. Az adatok azt mutatják, hogy míg 2021 októberében csak 94 kriptovállalat használta az LN hálózatát, addig egy évre rá már 179 ilyen cég létezett.

A tőzsdék 6%-a használja a Lightning Networköt

Az LN megnövekedett használata mögötti húzóerőt minden bizonnyal a centralizált tőzsdék szolgáltatták. A top kriptokereskedési platformok – a Binance, az OKX és a Bitstamp – csak néhány azok közül, amelyek nemrég integrálták a Lightning Networköt platformjukon.

„Jelenleg 224 aktív centralizált kriptotőzsde létezik, amelyek közül 14 csatlakozik a Lightning Networkhöz. Vagyis a kriptotőzsdék mindössze 6%-a használja jelenleg a Lightning Networköt Bitcoin-tranzakciók lebonyolítására” – jegyzi meg a Kaminari piackutatásról szóló jelentése.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a 6% kevésnek tűnhet, ebbe főként a legnagyobb kriptotőzsdék tartoznak bele. Ez azt jelenti, hogy a kriptokereskedők többsége igénybe veheti az LN-t tőzsdei be- és kiutalásai során.

A kutatás azt is kiderítette, hogy mind a letétkezelői, mind a nem letétkezelői tárcák is fontos szerepet játszanak az LN elfogadottsága tekintetében. A centralizált tőzsdékkel egyetemben azonban itt is az látható, hogy a legtöbben még mindig nem támogatják a technológiát. A 10 legnépszerűbb tárca közül mindössze az Exodus és a Bitpay biztosít hozzáférést a második réteghez a jelentés szerint.