A kriptovaluta tranzakciók csupán 0,05%-a kapcsolódik a pénzmosáshoz

A 2021-ben végbement kriptovaluta tranzakciók mindössze 0,05%-a hozható összefüggésbe a pénzmosással.  A tiltott tevékenység csaknem fele néhány centralizált szolgáltatáson keresztül történik, azonban a DeFi is egyre nagyobb szerephez jut.

2017 óta a Chainalysis blokkláncelemző vállalat minden évben jelentést készít a kriptovalutákat érintő pénzmosást illetően. A legutóbbi ilyen összefoglaló elárulja, hogy az összes tisztára mosott pénz mennyisége 30%-kal nőtt, viszont az összes tranzakció csak kis részét teszik ki az illegális tevékenységek.

A jelentésben olvashatjuk, hogy a kiberbűnözők a jogtalan úton szerzett pénzüket egy olyan szolgáltatásba viszik át, ahol az a hatóságoktól biztonságban vannak. Ezután a biztonságba helyezett mennyiséget készpénzre váltják át, és már használhatják is.

Az átmosott kriptovaluták értéke 2017-től. Forrás: Chainalysis.

Ennek ellenére a 2021-ben végbement kriptovaluta tranzakciók mindössze 0,05%-a köthető pénzmosáshoz. Összehasonlításképpen az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának becslése szerint évente 800 milliárd és 2 trillió dollár közötti fiatpénzt mosnak tisztára, ami a globális GDP 5%-át teszi ki.

A kriptovalutákkal kapcsolatos pénzmosási tevékenység is erősen koncentráltnak mondható. Miközben évente több milliárd dollár értékű kriptovaluta mozog illegális címekről, a legtöbbje a szolgáltatások meglepően kis csoportjánál köt ki, amelyek közül a tranzakciós történeteik alapján sok kifejezetten pénzmosásra készült.

A DeFi-re nagyobb szerep vár

A jelentés szerint a DeFi egyre nagyobb szerepet játszik a pénzmosásban. A decentralizált protokollok 2021-ben az összes illegális tárcából küldött pénz 17%-át kapták, szemben az előző évi 2%-kal. Ez azt jelenti, hogy a DeFi protokollok által az illegális címekről kapott összérték  2021-ben elérte a 900 millió dollárt. Azonban a központosított protokollok még mindig népszerűbbek, amelyek a tiltott címekről származó pénzeszközök 47%-át fogadták be.

A tiltott címekről kapott érték éves százalékos növekedése szolgáltatásokra vetítve. Forrás: Chainalysis.

Összességében az illegális címekről a szolgáltatások által üzemeltetett címekre küldött kriptovaluták mennyisége alapján a kiberbűnözők 2021-ben 8,6 milliárd dollár értékű kriptovalutát mostak tisztára. Ez a tevékenység 30%-os növekedését jelenti 2020-hoz képest. A növekedés nem meglepő, mivel 2021-ben minden kriptovalutával kapcsolatos tevékenység mértéke jelentősen megnőtt.

A kiberbűnözők 2017 óta több mint 33 milliárd dollár értékű kriptovalutát mostak tisztára, amelynek nagy része idővel a központosított tőzsdékre került. A lopással összefüggésbe hozott címek az ellopott pénzösszegek valamivel kevesebb mint felét küldték DeFi platformokra, összesen több mint 750 millió dollár értékű kriptovalutát. Különösen az Észak-Koreával kapcsolatban álló hackerek használták a DeFi protokollokat 400 millió dollár értékű pénz átmosására.