2030-ra 1 millió dollár lesz a bitcoin, derült ki az ARK Invest kutatásából

A kriptoszektor globális piaci kapitalizációja ugyan 3 billió dollárról néhány hónap alatt egészen 1,7 billió dollárig zuhant, 2030-ra akár 50 billió dolláros iparággá is válhat – derült ki az ARK Invest kutatásának eredményéből. Főszerepben: a Bitcoin, az Ethereum, a stablecoinok, a Web3, a blokklánc játékok és természetesen az NFT-k.

A jelentés rendkívül optimista képet ad a kriptovaluták helyzetéről, tekintettel arra, hogy a kereskedők és a befektetők legtöbbje siratja a jelenlegi piaci helyzet. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, az ARK Invest jelentése rendkívül bizakodó, becslései szerint ugyanis a bitcoin árfolyama 2030-ra akár az 1 millió dollárt is meghaladhatja.

A bitcoin piaci kapitalizációja 2021-ben történelmi csúcsra tört, az ARK kutatásának eredménye pedig azt mutatja, hogy a hálózat alapja továbbra is egészséges. A BTC piaci kapitalizációja még mindig a globális eszközök között ücsörög, és a nemzetállamok által törvényes fizetőeszközként tételével minden bizonnyal tovább fog növekedni.”

A Bitcoin többek között a Lightning hálózat segítségével – melynek használata egyébként 210%-os növekedést produkált tavaly – jóval túlmutathat magán. Az intézménytulajdonosok, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), a magánvállalatok és állami cégek, valamint a Bitcoint magasztaló országok is komoly szerepet fognak kapni. Nem utolsó sorban pedig a kriptovaluta bányászat növekedése, amely mára több milliárd dolláros iparággá vált, valamint a bitcoin decentralizált pénzügyben való felhasználása  is nagy fontos szereplő lesz a kriptovaluta jövőjének.

A „nagybevásárlások” már zajlanak azok körében, akik valamelyest megértették, hogy a bitcoin értéke egyre csak drágulni fog, ahogyan idővel folyamatosan szűkül a kínálata. A jelentés szerint a hosszú távra tervező befektetők száma már most minden idők legmagasabb szintjén van, ráadásul ezen kereskedők együttesen 13,5 millió BTC-vel rendelkeznek a 21 milliós maximális készletéből. A bitcoin kapacitása pedig egyre erősebbnek tűnik, ráadásul a Visa fizetési óriás átutalási volumenét is felülmúlta, miután tavaly óta 13,1 billió dollárnyi tranzakció történt.

Mi a helyzet a szektor többi szereplőjével?

Az Ethereum piaci értéke a jelentés szerint szintén meghaladhatja a 20 billiót a következő 10 évben, különösen a decentralizált pénzügyek és az NFT-k dominanciájának köszönhetően.

Az ARK kutatása szerint az ETH a DeFi-ben a preferált fedezet, az NFT piactereken pedig az általánosan elfogadott számlaegység is, ami arra utal, hogy a 123 billió dolláros globális pénzkínálat egy részét egyértelműen magával fogja ragadni.”

A stabilcoinok várhatóan továbbra is uralni fogják a kriptotőzsdéket és a kereskedelmi platformokat. A Web3 növekedésén és az NFT-ken keresztül felgyorsul a fizikai világból a digitális világba, vagy éppen a Metaverzumba történő belépés. A digitális tárcák, beleértve a kriptotárcákat, folyamatosan csökkentik a hagyományos banki cégek dominanciáját. Piaci kapitalizációjuk az Egyesült Államokban már 400 milliárd dollár, globálisan pedig 1,1 billió dollár, ami a következő 5 év alatt akár 69, valamint 78 százalékot is nőhet.

„A Web3 által az éves online kiadások valószínűleg 28%-kal, vagyis 12,5 billió dollárral nőnek majd évente.”

A blokklánc játékok, különösen az NFT-kel együttműködő play-to-earn játékok hozzájárulnak majd a kriptoszektor növekedéséhez, mivel fejlesztőik számára egyszerre teszik lehetővé teszik a bevételszerzést, valamint a felhasználók megjutalmazását. Az NFT-k átjárhatósága lehetővé teszi majd a játék, a szocializáció és a befektetés különleges együttműködését is. A közösségi médiaplatformok pedig továbbra is a legnagyobb szerepet játszák majd az online kereskedelem bővítésében.

Az NFT-k értékesítésének 75%-át ugyan az NFT-gyűjtemények és a digitális művészet iránti rajongás teszi ki, az NFT játékok és a virtuális világok NFT-i 5-10 éven belül domináns szereplőkké válhatnak, ahogyan a videojátékok és a blokklánc játékok tovább bővülnek.