A külföldi YouTube videokészítőknek is adózniuk kell Amerikában

Akár tetszik, akár nem hamarosan az Egyesült Államokon kívül élő YouTube tartalomkészítőknek is adózniuk kell az USA-ban. Tömeges felháborodást okozott a videomegosztó bejelentése.

Míg mindenki a Google-hez tartozó YouTube cenzúrájával van elfoglalva, addig egy aprócska részlet elkerülte a youtuberek figyelmét. A 2020-as amerikai elnökválasztás után a Google frissítette a videoplatform szolgáltatási feltételeit, ami értelmében a tartalomkészítőknek az USA-ban adót kell fizetniük a platformról származó bevételeik után, akkor is ha egyébként nem az Egyesült Államokban élnek és dolgoznak. Eddig ezzel a passzussal nem foglalkozott senki, tegnap viszont bejelentette a YouTube, hogy az adókat hamarosan mindenkire kivetik. A bejelentés természetesen hidegzuhanyként érte a videomegosztó közösségét.

A felület úgy fogalmazott, hogy “az adókat az amerikai nézőktől származó bevételből vonják le a hirdetésmegtekintések, a YouTube Premium, a Super Chat, a Super Stickers és a Channel Membership révén”. A Google támogatási oldala elmagyarázza, hogy figyelembe veszi majd a YouTube Partner Programból (YPP) keletkező bevételt, ami után az Egyesült Államok adótörvényei értelmében jogdíjat kell fizetni, csakúgy mint ahogyan azt az amerikai alkotók teszik. A bejelentésre tucatszámra érkeztek a túlnyomórészt negatívak reakciók.

Kettő adózás kockázata áll fenn

Egy kanadai youtuber a következőket tweetelte: „Mi van!? Kanadai vagyok… Kanadában dolgozom. Minden egyes dollár után, amit a YouTube-on keresek már fizetnem kell a kanadai adókat. Miért??”

Egy skót humorista szintén kritikával illette a YouTube közleményét: „Fizetnem kell, amikor még nem is amerikai állampolgár vagyok.”

Egy brit tartalomkészítő kijelentette, hogy “A bevételem 45%-át már elveszitek, most még azt várod, hogy adót is fizessek??? Miért kellene nekünk az amerikai kormány felé is adót fizetni, amikor az AdSense-ből már így is hatalmasat szakítasz???”

Volt, aki csak egy hatalmas középső ujjal reagált a hírre. Néhány Twitter felhasználó teljesen kiakadt, hiszen ez azt jelenti, hogy a youtubereknek duplán kellene adót fizetniük, hiszen a saját országukban már fizetnek a bevételeik után. Voltak, akik azt javasolták, hogy mindenki ellenőrizze, hogy a saját országának van-e megállapodása az Egyesült Államokkal a kettős adózás megakadályozása érdekében. Sokan azt írták, hogy a világnak egy YouTube-hoz hasonló nem amerikai oldalra van szüksége, hiszen már eddig is botrányos volt az, amit a videomegosztó csinál, ez a lépése viszont már egyenesen vérlázító.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.