A kvantumszámítógépek egy évtizeden belül feltörhetik a bitcoin algoritmusát

A számítástechnika egyik legfontosabb törvényét, a Moore-törvényt felváltó Neven-törvény még körülbelül 10 évet ad a kvantumszámítógépeknek, mielőtt feltörhetnék a bitcoin algoritmusát.

Egy kvantumfizikus kiszámolta, hogy mekkora kvantumszámítógépre lenne szükség a bitcoin eddig teljesen biztonságosnak hitt algoritmusának feltöréséhez.

Mark Webber és kollégái a Sussexi Egyetemen arra a következtetésre jutottak, hogy a kvantumszámítógépeknek a jelenleginél egymilliószor nagyobbnak kell lenniük ahhoz, hogy valaha is feltörjék a bitcoin SHA-256 algoritmusát. Webber csoportja egyébként a kvantum-számítástechnika és a mikrohullámú kvantumérzékelők területén folytat kutatásokat.

A bitcoin nyilvános kulcsú titkosítása alapból olyan erős, hogy a hackereknek a globális bitcoin hálózat teljesítményének 51%-át kellene megszerezniük ahhoz, hogy a kriptovaluta főkönyvét valóban veszélyeztessék. A főkönyvben minden tranzakcióhoz egy betűkből és számokból álló kulcsot rendelnek, amely viszont egy bizonyos ideig sérülékeny. Elegendő számítási kapacitással, vagy egy elég erős kvantumszámítógéppel ez a kulcs pedig feltörhető.

Webber becslése szerint, ha egy támadónak tíz perce lenne a kulcs feltörésére, akkor 1,9 milliárd köbcentiméteres kvantumszámítógépre lenne szüksége. Ha viszont a kulcs már 24 órán keresztül lenne sebezhető, akkor ez a szám 13 millió kvantumbitre csökkenne.

Egyelőre még nincs veszélyben a bitcoin

Tekintettel arra, hogy a piacon a legerősebb kvantumszámítógép az IBM 127 kvantumbites modellje, nem valószínű, hogy egy ilyen gép a közeljövőben feltörné a kriptovaluta algoritmusát.

A számítástechnika egyik legfontosabb törvénye, a Moore-törvény szerint a mikrochipekben lévő tranzisztorok száma kétévente megduplázódik, miközben a számítógépek ára a felére csökken, tehát ahogy telik az idő, egyre többet kapunk egyre kevesebb pénzért. A kvantumszámítás világában ezt a törvényt a Neven-törvény váltotta fel. Az új törvény szerint a kvantumszámítási teljesítmény a hagyományos számítástechnikához képest kétszeresen exponenciálisan növekszik.

Csak hogy szemléltessük: a kétszeresen exponenciális növekedés 1975-re már laptopokat és okostelefonokat eredményezett volna. Ha tehát a kvantumszámítógépek ennyivel gyorsabban fejlődnek, mint a hagyományos modellek, akkor elméletileg egy napon feltörhetik a bitcoin algoritmusát.

Webber szerint csak idő kérdése, hogy ez mikor fog megtörténni, de becslése szerint akár már egy évtizeden belül bekövetkezhet.