Egy fehérorosz hacker-aktivista csoport a nemzeti vasúttársaságot támadta

Egy fehérorosz hacker-aktivista csoport azt állítja, hogy kibertámadást indított a fehérorosz nemzeti vasúttársaság ellen. A támadás célja, hogy akadályozza az orosz csapatok és teheráru mozgását a Moszkvával szövetséges országon belül. Elmondásuk szerint hozzáfértek és titkosítottak néhány szervert, adatbázist és munkaállomást. A Fehérorosz Kiberpartizánok (Belarusian Cyber Partisans) nevű csoport közölte, hogy a hétfői támadás során megzavarták az online jegyértékesítést is. Viszont dolgoznak ennek kijavításán, mivel nem állt szándékukban megzavarni a menetrendszerű utasforgalmat.

A belarusz vasúttársaság közölte, hogy webes csatornái elérhetetlenek voltak, és az online jegyértékesítést is leállították nem részletezett “technikai okok-ra” hivatkozva. Az állami hatóságok nem kívánták kommentálni a támadás tényét.

A hacker-aktivista csoport állítása szerint 20-30 tagja van a fehérorosz informatikai közösségből. A csoport az Alekszandr Lukasenko autoriter elnök újraválasztása miatt kirobbant tüntetések során alakult 2020. augusztusában. Az ellenzék és a Nyugat szerint a választást manipulálták, és így kezdhette meg Lukasenko hatodik ciklusát.

Lukasenko szoros szövetségese Oroszországnak, amelynek csapatai jelenleg Fehéroroszországban is tartanak nagyszabású hadgyakorlatokat. Ez a hadgyakorlat egybeesik a több mint 100 000 fős orosz haderőnek a közös ukrán határon történő felvonulásával.

hacker-aktivista csoport

A hacker-aktivista csoport a vasúti teherforgalmat bénította meg

“Többnyire kereskedelmi (teher)vonatok érintettek” – mondta a szabotázsakcióról Juliana Shemetovets, a Cyber Partisans New York-i szóvivője. “Reméljük, hogy közvetve az orosz csapatokat is érinti, de nem tudhatjuk biztosan. … Ezen a ponton még túl korai lenne megmondani”.

A szóvivő elmondta azt is, hogy néhány vonat menetrendje felborult, és a hackerek most dolgoznak az online jegyértékesítés zavarainak kijavításán. “A szándékunk az volt, hogy egyetlen utasra se legyen hatással a támadás“.

A kiberpartizánok először decemberben törtek be a vasúti rendszer hálózatába, és be tudtak jutni a jelző- és vezérlőrendszerbe. De úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból nem babrálnak vele – mondta Shemetovets.
A hackerek abban is reménykedtek, hogy a Kínába tartó rakománnyal teli vonatokat is megzavarhatják, hogy politikai kárt okozzanak a Lukasenko-rezsimnek.

A hacker-aktivista csoport egy tweetben követelte “annak az 50 politikai fogolynak a szabadon bocsátását is, akiknek orvosi segítségre van szükségük,”, valamint kérték az orosz csapatok teljes kivonását Fehéroroszországból.

A hacker-aktivista csoport állítja, hogy feltörték a fehérorosz belügyminisztérium útlevél adatbázisát és egy rendőrségi adatbázist is. Nyilvánosságra hozták azoknak a tisztviselőknek a nevét, akik szerintük büntetőeljárást indítottak békés tüntetők ellen, és nyilvánosságra hozták a Lukasenko biztonsági apparátus tagjainak tulajdonában lévő lakások adatait is.

A hackerek a Bellingcat független nyomozóinak is átadták a határellenőrzési adatokat a be- és kilépésekről, hogy segítsék a Bellingcat vizsgálatát egy nyilvánvaló ukrán csapda akcióval kapcsolatban, amelynek célja orosz zsoldosok letartóztatása volt Fehéroroszországban. Egy novemberi online csevegésben a Cyber Partisans tagjai azt mondták, hogy nem működnek együtt semmilyen külföldi kormánnyal, de “nem vagyunk ellene, amíg az összhangban van a mi kitűzött céljainkkal, a rendszerváltással”.