A legjobb helyek, ahonnan ingyenesen tölthetsz le e-könyveket és hangoskönyveket

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha lehetne, az én lakásom biztosan padlótól plafonig tele lenne könyvekkel. Mivel azonban ez a véges szabad hely miatt kivitelezhetetlen, így most mutatok néhány helyet, ahol ingyenes tudtok hozzáférni e-könyvekhez és hangoskönyvekhez.

Magyar nyelvű források

1. Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

Ugyan a honlap nem éppen nevezhető modernnek, az Országos Széchényi Könyvtár által fejlesztett MEK-en sok olyan klasszikus megtalálható, mint például az Egri Csillagok, a Monte Cristo Grófja vagy A kis herceg. Az e-könyvek mellett pedig van néhány hangoskönyv is a kínálatban. Érdemes a sikerlistát böngészni!

2. Digitális Tankönyvtár

Ha a könnyed olvasás mellett tanulnál is valamit, akkor a Digitális Tankönyvtárban érdemes nézelődni, ahol szakkönyvek, tankönyvek és folyóiratok közül tudsz válogatni.

3. Digitális Irodalmi Akadémia

A DIA-n többek között olyan kortárs és 20. századi magyar szerzők műveit érhetitek el, mint Örkény István Egyperces novellái vagy Faludy György Pokolbéli víg napjaim című regénye.

Idegennyelvű források

4. Gutenberg Project

A Gutenberg Project 60,000 kötete közül regisztráció nélkül, ingyenesen válogathattok, leginkább olyan klasszikusokat találtok majd, amiknél a szerzői jogvédelem már lejárt – ilyen például angolul a Büszkeség és Balítélet Jane Austen-tól vagy a Moby Dick Herman Melville-től.

5. Wikibooks

A Wikibooks-on (főként) angol nyelvű, bárki által szerkeszthető tankönyvek találhatóak. Érdemes böngészni, mert sok egyéb mellett vannak tankönyvek a Python programozási nyelvről, de megtanulhattok rendesen sakkozni vagy spanyolul is innen.

6. Scribd

Úgy is hivatkoznak rá, mint a könyves Netflixre. Lényegében előfizetéses rendszerben működnek, aminek az ára jelenleg $8.99 havonta. Alapvetően a 30 napos tesztidőszakot kínálnak, de ide kattintva 60 napig tudtok olvasni és hallgatni korlátlan mennyiségben könyveket.

7. Audible

Szintén előfizetéses rendszerben működik az Amazon hangoskönyvekre specializálódott Audible-je. Az első hangoskönyv ingyenes a 30 napos tesztidőszakban, így meg tudjátok hallgatni például az Elon Muskról írt Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future című könyvet vagy akár a komikus Trevor Noah (rendkívül szórakoztató) önéletrajzi művét, a Born a Crime-ot. Utána több féle előfizetésből tudtok választani, ha szeretnétek még használni – vagy havonta 1 kreditért ($14.95) választhattok a kínálatukból egy könyvet, ami örökre a tiétek, vagy a Scribdhez hasonlóan havi $7.95 dollárért korlátlanul hallgathattok bármit, amíg tart az előfizetésetek.

+1 tipp: Google eBooks és Apple Books

Ezek ugyan alapvetően nem ingyenesek, de mind a Google eBooks mind pedig az Apple Books (ehhez kell az applikáció) esetében tudtok ingyenesen elérhető könyvekre szűrni. Altalában itt is olyan könyveket fogtok találni, ahol a szerzői jogvédelem lejárt, angolul és magyarul is.

*A Scribd és az Audible esetén ha az általam megadott linkeket használjátok, akkor én is különböző kedvezményeket kapok, mint például extra könyvek letöltése, vagy hosszabb ingyenes időszak.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük