Érdekes bitcoin könyv került magyarul a boltok polcaira

Már számos érdekes könyv látott napvilágot, melyek a bitcoinnal, az altcoinokkal és a blokklánc technológiával foglalkoznak, most viszont egy neves, osztrák közgazdaságtannal foglalkozó szakember könyve jelent meg a témában végre magyar nyelven is. Dr. Saifedean Ammous közgazdász még 2018-ban adta ki angol nyelven a Bitcoin Standard – A központi bankok decentralizált alternatívája című művét, mely a 2008-ban létrehozott Bitcoin történetét és annak a mai pénzügyi rendszerekre gyakorolt hatását mutatja be.

Miről is elmélkedik a szerző?

Miközben a Bitcoin a digitális éra egyik új találmánya, a probléma, amelyre megoldást kínál, egy idős az emberi civilizációval, azaz hogyan továbbítsuk a javakat térben és időben. Ammous egy magával ragadó utazás keretében vezeti végig az olvasót a valaha pénzként funkcionáló technológiák világán a bartelltől az aranystandarden át, az államadósság kialakulásig. Emellett utat nyit egy közgazdasági eszmecserének az egyéni és társadalmi szintű jövőorientáltság következményeiről, a tőkefelhalmozásról, a kereskedelemről, a békéről, a kultúráról és a művészetről. Kitér a pénzügyi összeomlásokra is, amelyek általában valamilyen civilizációs katasztrófákkal párosultak. A stabil alapok lerakása után a könyv áttér a Bitcoin működésének bemutatására úgy, mint a Bitcoin bányászatra, a blokkláncra és a decentralizációra. A könyv kielemzi azt is, hogy nemcsak gazdasági, hanem polikai és társadalmi változásokat is hozott a kriptovaluta a mindennapjainkba.

Ammous komoly háttértudása a technológiai lehetőségekről és a monetáris evolúció történelmi valóságáról izgalmas felfedezőutat kínál az önkéntes szabadpiaci pénz világába, miközben a Bitcoin megkérdőjelezi a legszentebb állami monopóliumokat is. A szuverenitás mérlegének nyelvét az egyén javára billenti, és olyan világ lehetőségét kínálja, ahol a pénz teljesen független a politikától, és mozgását nem korlátozzák államhatárok. A könyv utolsó fejezete a Bitcoint érintő néhány általános kérdéssel foglalkozik, melyek nap, mint nap felmerülnek. Mint például pazarlás-e a bitcoinbányászat, mivel óriási energiafogyasztó; tényleg a bűnözők pénz-e a Bitcoin, illetve meg lehet-e azt semmisíteni?

A nyaralás alatt egy igazán érdekes, tanulságos és lebilincselő olvasnivaló lehet azok számára, akiket lenyűgözött a Bitcoin és a mögötte működő technológia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.