A legjobbakkal is megesik: Egy Bitcoin fejlesztő összes bitcoinját ellopták

Luke Dashjr, a Bitcoin egyik legkorábbi fejlesztője új éve nem ígérkezik túl szerencsésnek. A veterán fejlesztőnek január 1-jére az összes bitcoinja eltűnt a tárcájából.

Luke Twitteren osztotta meg a furcsa eseményt, amelyet egyáltalán nem ért. Elmondása szerint az elkövető valahogyan hozzáférést szerzett a PGP (Pretty Good Privacy) kulcsához – egy olyan elterjedt biztonsági módszer, amely két kulcsot használ a titkosított információkhoz való hozzáféréshez. Dashjr azt is elárulta, hogy a hacker a CoinJoin-t használta, hogy nehezítse a pénz mozgásának lekövetését. (A CoinJoin egy olyan módszert használ, amely a különböző küldőktől származó összegeket egyetlen tranzakcióban egyesíti. Ennek a tranzakciónak a kimenete ugyanazt a Bitcoin-értéket adja, de a címek már keverednek. Ez rendkívül megnehezíti a külső felek számára, hogy kikövetkeztessék, ki küldte és ki kapta a pénzt.)

216 BTC-nek kelt lába

A bejegyzésben először arra nem tért ki konkrétan, hogy pontosan hány bitcoinjának veszett nyoma. Később megjegyezte, “alapvetően az összes elveszett”. Megosztotta a tárca címét is, ahová az ellopott érmék egy részét küldték. A cím négy tranzakciót mutat december 31-én 14:08 és 14:16 között, összesen 216,93 BTC értékben – ami jelenlegi árfolyamon 3,6 millió dollárt jelent.

Az eset felkeltette a Binance vezérigazgatója, Changpeng “CZ” Zhao figyelmét is, aki hozzászólásában sajnálatát és támogatását fejezte ki.

“Sajnálom, hogy ilyen sokat vesztettél. Tájékoztattuk a biztonsági csapatunkat, hogy kövessék figyelemmel a helyzetet. Ha utunkba kerül [az összeg], befagyasztjuk. Ha bármi másban tudunk segíteni, kérjük, szólj. Gyakran foglalkozunk ilyesmivel, és világszerte vannak kapcsolataink a bűnüldözéssel (LE)” – írta.

Mivel a kriptóban nincs központi hatóság, amely a digitális eszközöket kezelné, fontos, hogy a kriptovaluta tulajdonos maga ügyeljen arra, hogy megvédje vagyonát az illetéktelen hozzáféréstől. “Ez egy emlékeztető, hogy a kulcsaidat hidegtárcákban tartsd és ne egy internetre csatlakoztatott eszközön” – jegyezte meg egy Twitter-felhasználó. Más felhasználók arra gyanakodtak, hogy Dashjr hazudott, és adófizetés elkerülése érdekében találta ki az esetet.