A legnagyobb bitcoin bányászcég közelít a csődhöz

A világ legnagyobb bitcoin bányászcégének számító Core Scientific (CORZ) arra figyelmeztetett nemrég, hogy rövidesen csődvédelmet fog kérni, ha nem tudja javítani a pénzügyi helyzetét. A cég részvényeinek árfolyama közel 80%-ot csökkent és most már alig 20 centet ér egy CORZ részvény. A csütörtökön benyújtott beadványukban kiemelték, hogy valószínűleg már az év vége előtt elfogynak a készpénztartalékaik.

A Core Scientific példája tökéletesen mutatja a bányászati szektor helyzetét

Többféle lehetőséget vizsgálnak a cégnél arra, hogyan tudnának további tőkét szerezni. A folyamathoz felbéreltek egy neves pénzügyi tanácsadó irodát, de jogi tanácsadásra is leszerződtek már. Amennyiben a következő hetekben a kísérleteik kudarcba fulladnak újabb tőke szerzésére, akkor csődvédelmet fognak kérni. Az már biztos, hogy néhány október végén és november elején esedékes pénzösszeget a cég nem fog kifizetni. Innentől kezdve pedig már csak a hitelezőkön múlik, hogy pert indítanak-e vagy érvényesítik követeléseiket a fedezetek vonatkozásában. Persze legyünk azért reálisak, a jelenlegi bányászgép árak mellett a hitelezőknek is érdekük, hogy kivárjanak még.

A lényeg viszont az, hogy ha a jelenlegi 19-20 ezer dolláros szintről nem fog feljebb lépni a bitcoin árfolyama, akkor a Core Scientific esetén nagy esélye van a csődvédelemnek. Több befektetési bank és tanácsadó már át is kategorizálta a CORZ részvényeket és nem javasolják őket vásárlásra. A jelenlegi likviditási problémák ugyanis biztosan megakadályozzák a CORZ hash kapacitásának növelését és új ügyfeleket sem fognak tudni behozni. A napokban már többször írtunk egyébiránt a bányászcégek nehéz helyzetéről. Mindenki a magas energiaárak és alacsony bitcoin ár közötti présben szenved. Szeptemberben és októberben is több kisebb bányászcég húzta le a redőnyt és ez a folyamat valószínűleg folytatódni fog még tovább.