Hány bitcoin bányász éli túl a telet?

Nem igazán szép időszakot élnek meg mostanában a bitcoin bányászok. Az elmúlt hónapok során a bányászok több bitcoint adtak el, mint amennyit bányásztak, komoly veszteségek mellett működtek. És a bitcoin ára azóta sem jött vissza a korábbi szintekre, már elég hosszú ideje valamivel 20 ezer dollár körül kereskednek egy coinnal. Nem is látszik hol a vége, hiszen a folyamatosan emelkedő kamatok és az egyre inkább végtelenbe forduló orosz-ukrán háború sem tesz jót a makrogazdasági környezetnek.

A bitcoin bányászok számára most elég sötét a jövő

Az infláció pedig ma már olyan kulcsszó lett, amit mindenki és mindenhol használ, annak ellenére, hogy ennek növekedését egyáltalán nem csak az energiaárak emelkedése okozza. Ezt pedig ha összerakjuk, akkor azt láthatjuk, hogy egy bitcoin bányásznak egyre drágább az áram, miközben a bitcoin ára elég alacsonyan van már régóta. Természetesen azért ez még mindig nem egy lehetetlen helyzet. A JPMorgan becslései szerint a legjobb bányászgépekkel az átlagos bányászati költség coinra levetítve 13000 dollár, miközben az elmúlt időszak átlagos bitcoin ára 19100 dollár körül van. Mondjuk a piac ennyire nem látja pozitívan a helyzetet.

Például a kanadai Hive Blockchain Technologies Ltd. nevű bányászcég értéke 74%-ot csökkent, a Bitfarmsé 82%-ot, és folytathatjuk a sort. A Marathon Digital Holdings értéke 79%-ot csökkent, de sorolhatnánk a megdöbbentő értékcsökkenéseket tovább. A befektetők körében egyik legnépszerűbb bányászcég, a Riot Blockchain értéke 82%-ot csökkent, ráadásul kifejezetten nem is termel pénzt. Míg 2021-ben 26 millió dollár feletti profitot realizált, idén már megdöbbentő, 330 millió dolláros veszteségnél jár. Az egyetlen ok, amiért ők még stabilan állnak, az a tény, hogy a befektetők kitartanak mellettük. A nagy kérdés azonban, hogy meddig. Ha nem fog mostanában növekedni a bitcoin ára, akkor a címben megfogalmazott kérdésre adhatunk is választ. Kevesen élik túl a telet a bitcoin bányászok közül komolyabb sérülések nélkül.