Koppantak a lengyel kriptokereskedők, mégis adózniuk kell

A kriptokereskedők Lengyelországban igencsak meglepődtek, hiszen azt gondolták, hogy nem kell adót fizetniük, a valóságban azonban mégis kell. A lengyel adóhatóság nemrég világossá tette, hogy azok, akik digitális eszközökkel kereskedtek, még a tavalyi fizetési moratórium előtt, polgári jogi tranzakciós adót (PCC) kell fizetniük. Az ügyet már európai szinten is tárgyalják.

PCC adó a kriptovaluta tranzakciókra

Lengyelországban a PCC-adó (Podatek od czynności cywilnoprawnych) az általános forgalmi adó (ÁFA) hatályán kívül eső eszközök értékesítésére kivetett 1 vagy 2%-os adó. A polgári jogi tranzakciókra kivetendő adó általában akkor fizetendő, ha az eladó nem gazdálkodó szervezet, vagy ha ingó vagyont, ingatlant vagy különféle jogokat értékesítenek. Az adót a vevő fizeti és a megvásárolt eszköz értékéből kerül kiszámításra.

A tavaly áprilisban kiadott adóügyi szabályzat szerint az 1%-os PCC adót elvileg a kriptovaluta ügyletekre is alkalmazni kell, mivel a digitális coinok is ingó vagyonnak tekinthetők. Az ország kriptoközösségének tiltakozása és egy online petíció benyújtása után azonban a pénzügyminisztérium 2018 nyarán ideiglenesen felfüggesztette az adó beszedését, amelyet idén júliusban 2020. június 30-ig hosszabbított meg.

Azóta a kérdés a levegőben lóg. A varsói kormánynak ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzon a kriptovalutákkal kapcsolatban. Eközben az ország egy európai szintű megoldást remél. A lengyel média szerint az ügyet az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának (ECOFIN) december 5-én tartott ülésén is megvitatták. Egy ilyen szintű döntés minden bizonnyal nagyban befolyásolná valamennyi tagállam kriptovaluta adóztatási szabályait, beleértve Lengyelországét is.

Vitatott adózás

“Júliusban úgy tűnt, hogy az ügyet mindenkorra megoldják, és a kriptovaluták véglegesen mentességet élveznek az adó alól”, jegyezte meg a Kryptowaluty híroldal. A Pénzügyminisztérium által elfogadott rendelet azonban csak ideiglenes intézkedés volt. Sőt, a Lengyel Nemzeti Adóhivatal (KAS) által kiadott új pontosítás kimondja, hogy azok a személyek, akik 2018. július 13-át megelőzően kriptovalutával kereskedtek, PCC-t kell fizetniük. A tavalyi szabályozás nem azt jelenti, hogy a korábbi időszakokban folytatott kripto kereskedés nem adóköteles.

Sok lengyel adófizető számára ez bizony rossz hír, hiszen számos ilyen ügyletet hajthattak végre. Mindenekelőtt rendkívül bonyolult lenne több száz vagy ezer átutalás jelentése. Ezen felül, a felhalmozódott PCC összege potenciálisan meghaladhatja a kereskedésből származó nyereséget. A lengyel pénzügyminiszter helyettes, Pawel Gruza elismerte “a PCC adó irracionális hatását a kriptovalutákra.”

A polgári jogi tranzakciós adó kivetése számos kérdést vet fel. Azok a tranzakciók, amelyek ÁFA mentesek, mint például a kriptovaluták vétele és eladása az EU-ban, általában mentesülnek a PCC alól. Másfelől pedig Lengyelországban ezt az adónemet például a földterület és az épületek adás-vételekor kell megfizetni. Kriptovaluták értékesítése esetén minden egyes 1000 lengyel zloty feletti tranzakció után adót kell fizetni, amelynek értéke kevesebb, mint 235 euró.

(Készült a Bitcoin.com cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük