Lengyelországban új törvénytervezetet nyújtottak be a kriptoadózás szabályozására

Lengyelországban a jogalkotók benyújtották azt a régóta várt törvénytervezetet, amely egyértelművé teszi az aktuális kriptoadózási politikát. A dokumentumot a kormány internetes oldalán tették közzé még augusztus 24-én. A helyi, kriptovalutákra szakosodott médiafelület, a Kryptowaluty már másnap reagált a hírre.

A Kryptowaluty szerint az új dokumentum megtárgyalását a lengyel miniszteri tanács 2018 harmadik negyedévében fogja napirendre tűzni. Az előző kriptoadózási politika, amelyet az ország kriptoközössége sokat kritizált, némileg módosított formában került bele a dokumentumba. A törvénytervezet célja a kormány által kijelentettek szerint az, hogy egyszerűsítse a kriptotranzakciókra vonatkozó adózási rendszert.

A törvénytervezet a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni fellépés érdekében hozott törvényben meghatározottak szerint a kriptovalutákat “a pénz digitális reprezentációjaként” definiálja. Emellett a virtuális valutákat két csoportra osztja: kriptovalutákra és centralizált virtuális valutákra. Ezeket az e-kereskedelem során lehet fizetőeszközként használni.

Ami az adózást illeti, a törvénytervezet utal mind a magánemberekre, mind a vállalkozásokra. A tőzsdén vagy egyénileg lebonyolított kripto-kripto tranzakciók adómentesek lesznek. Ugyanakkor a szolgáltatásnyújtásból, ingatlan vagy termékek eladásából származó jövedelem adóköteles lesz.

A dokumentum szintén kitér a bányászokra és megjegyzi, hogy a saját célra bányászók adómentesek, míg azok, akik vállalkozások vagy más személy számára bányásznak, adókötelesek lesznek.

A hatályos lengyel adórendszerben 85 500 zlotyi (6.3 millió HUF) éves jövedelemig 18% adót kell fizetni, afölött viszont 32%-ot.

A 2018-as év átfogó kriptovaluta-ellenes kampánnyal kezdődött Lengyelországban. Februárban a Lengyel Központi Bank 27 000 dollárral (7.5 millió HUF) támogatta kriptovaluták ellen szóló tartalmak létrehozását, amelyet a Youtube-on tettek közzé, amit aztán átvett a helyi média.

Hasonló kampányt szervezett májusban a Lengyel Pénzfelügyeleti Hatóság (KNF): 615 000 zlotyi (mintegy 48 millió HUF) értékben támogatta kriptovalutákkal kapcsolatos kockázatokról, piramisjátékokról és forex-ügyletekkel kapcsolatos közösségi médiaanyagok gyártását.

A lengyel kriptoközösség kritikájának és az új törvénytervezet megjelenésének hatására a helyi pénzügyminisztérium meghátrált és ígéretet tett arra, hogy nagyobb figyelmet szentel a jövőben a megfelelő szabályalkotásnak.

Mindazonáltal júniusban lengyel kriptotulajdonosok elmondása szerint lengyel bankok önkényesen zártak be bankszámlákat (köztük a BitBay lengyel kriptotőzsdéjét is, mely ezért Máltára emigrált) és szándékosan tagadtak meg szolgáltatásokat kriptovaluta-tulajdonosoktól.

Borítókép: Báthory István fogadja a pszkovi fejedelmet a Livóniai háború során (Flickr)