A magyarok 86%-a még soha nem használt kriptót

Egy felmérés szerint a magyarok többet szeretnének megtudni a kriptovaluták által kínált hosszú távú befektetési lehetőségekről, ugyanakkor a viszonylag kevés magyar nyelvű információ továbbra is akadályozza a kriptók elterjedését.

A kriptovaluták iránti globális érdeklődés az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt, viszont Magyarországon az emberek nagy része továbbra sem nyitott a digitális eszközökre. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance és az Opinio piackutató cég által végzett felmérés szerint a magyarok többsége még mindig úgy gondolja, hogy a kriptobefektetések az átlagosnál nagyobb kockázattal járnak. További problémának tartják, hogy nincs elegendő magyar nyelvű információ a kriptopénzekről.

Azok a válaszadók, akik nem igazán nyitottak a digitális eszközökre, a magas kockázat mellett a személyes adataik ellopásától félnek. Sokan azt is megemlítették, hogy a kriptókat nem tartják biztonságos befektetési formának.

Akik viszont nyitottak a kriptovaluták felé, azok többet szeretnének megtudni a hosszú távú befektetési lehetőségekről, az adózással kapcsolatos tudnivalókról, illetve arról is, hogy milyen hazai és nemzetközi szabályok vonatkoznak a kereskedésre.

Elsősorban bitcoint vásárolnak a kereskedők

A felmérés azt is megállapította, hogy a válaszadók 86%-a még soha nem használt kriptovalutát, míg 4%-uk alkalmi felhasználónak számít. Körülbelül 3% a kriptókat kiegészítő jövedelemforrásnak tekinti, 1% számára pedig a kriptopénzek jelentik az elsődleges jövedelemforrást.

Emellett a kutatásból az is kiderült, hogy még a kriptók világában nem jártas magyarok is hallottak már a bitcoinról. A kriptokereskedők 61%-a nyilatkozott úgy, hogy leginkább BTC-t vásárol, 45%-uk pedig az ETH-t részesíti előnyben.

A felmérést egyébként december első felében végezték összesen 1034, 18 és 59 év közötti, okostelefonnal rendelkező válaszadóval, az életkor mellett pedig a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet is figyelembe vették.