Bitcoin-témájú kosztümben lépett fel Salvador szépségkirálynője a Miss Universe-n

Alejandra Guajardo, aki Salvadort képviselte a 71. Miss Universe szépségversenyen, egy Bitcoin-témájú ruhát viselve lepte meg a közönséget.

A ruhát Francisco Guerrero művész tervezte meg, aki nagy hangsúlyt fektetett a világ legismertebb kriptovalutájára. Az öltözet tartozékaként egy pálcára rátett Bitcoin-logó tartozott, amit a modell a kezében tartva vitt végig a színpadon. A hátoldalon az ország által egy korábban használt valuta, a colón volt látható, amelyet a régióra jellemző kakaóbabok díszítettek. Az azonban nem világos, hogy az ország kormánya szerepet játszhatott-e a ruha témájának kiválasztásában.

„Ez a megjelenés El  Salvador valutatörténelmét hivatott bemutatni. Sok ideig a kakaót, később pedig a colónt használták, amíg fel nem váltotta azt az amerikai dollár. 2021-ben pedig a világon elsőként hivatalos fizetőeszközzé nyilvánították a bitcoint.” – hangzott el a verseny kommentárjától.

Habár a törvény hatályba helyezése óta a Bitcoin árfolyama eléggé lecsökkent, Nayib Bukele elnök továbbra is töretlen bizalommal áll a kriptovaluta mellett. A politikus korábban bejelentette, hogy El Salvador minden nap egy újabb bitcoinnal tervezi gazdagítani kincstárát.

Másrészt szerdán fogadták el a digitális értékpapírokról szóló törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Bitcoin-alapú kötvényeket bocsásson ki az ország. A Vulkán-kötvények nevet viselő értékpapírokat a Liquid Networkön, a Bitcoin egyik mellékláncán tervezik kibocsátani.

Másrészt az ország előző évi jelmeze az El Salvadorban meggyilkolt nők melletti igazságtételre szólította fel az embereket. Bukele 2022-ben kezdett tömeges letartóztatásokba, hogy felvegye a harcot az országot sújtó bűnözési hullámmal. A kormány saját adatai szerint El Salvador gyilkossági rátája azóta pedig 56%-kal csökkent.