A Mastercard olcsóbb utalásokat akar, blokklánc platformot fejleszt

A fizetésfeldolgozó Mastercard blokklánc alapú nemzetközi utalási platform kifejlesztését jelentette be a vállalati blokkláncokat fejlesztő R3-mal közösen.

A szerdai közleményükben arról írnak, hogy már megszáradt a tinta a partneri szerződésükön, hogy egy utalási megoldást fejlesszenek ki és teszteljenek a blokkláncon. Első körben azt várják a projekttől, hogy gyorsabb utalásokat legyenek képesek végrehajtani a Mastercard klíring és elszámolási hálózatán keresztül.

A platformot a Corda Enterprise-on fejlesztik ami egy kereskedelmi használatra szánt blokklánc platform. Az R3 cég gondoskodik a blokklánc fejlesztésről és az integrációról a Mastercard már meglévő utalási rendszeréhez. A Mastercard hosszabb távon azt várja a projekttől, hogy redukálja a drága utalási díjakat, hatékonyabbá tegye a likviditásbiztosítást és szabványosított és integrált rendszert hozzon létre a bankok és a lokális klíringrendszerek között.

“Minden intézmény – akár nagy, akár kicsi – rászorul a pénzutalás és fogadás képességére, de a technológia, amit használnak, túl gyakran nehézkes és költséges. A határokon átnyúló fizetések különösen fájdalmasak lehetnek. A Corda kifejezetten az ilyen vállalati felhasználási esetekre lett kifejlesztve,” írta az R3 ügyvezetője, David E. Rutter.

Ha tehát másra nem is volt érdemes a Bitcoinnak és a blockchainnek létrejönnie, mint arra, hogy rákényszerítse a hagyományos pénzügyi rendszer kapuőreit, mint a Mastercardot, hogy felülvizsgálja drága üzletpolitikáját, akkor máris megérte elindítani. De természetesen mi tudjuk, hogy ennék sokkal többről van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük