Miért értékes a Bitcoin? A forintod csak annyit ér, mint a bele vetett bizalmad

A mostani digitális korban egy ideális új fizetőeszköznek legalább ezzel a három jellemzővel bírnia kell:

  1. Hatóságtól, szabályozótól függetlennek kell lennie, az árfolyama nem manipulálható és nem lehet leértékelni. Nagyon fontos, hogy senki sem tilthatja meg, hogy mire használható.
  2. Határtalannak kell lennie, azaz földrajzi helyzettől függetlenül bárhol lehessen vele fizetni.
  3. Apolitikusnak kell lennie, azaz semmilyen specifikus rendszer vagy emberek csoportja nem sajátíthatja ki.

Összegezve ezek a legfontosabb tényezők, amik a Bitcoint, mint digitális valutát is jellemzik, és ami miatt annyira közkedvelt alternatíva a fiat alapú monetáris rendszerekkel szemben.

Már a világ 8. legnagyobb valutája a bitcoin

A Bitcoin a világ első decentralizált digitális pénzeszköze. Az első kriptovaluta, amit semmilyen személy, szervezet vagy hatóság nem képes szabályozni. Bárki megveheti és kereskedhet vele. Nem függ semmilyen diktatórikus rendszertől, hiperinflációtól vagy elnyomástól, és mindenki számára pénzügyi menedéket nyújt, aki ilyen körülmények között él. Köztudott, hogy limitált kínálata még ~4 millió körüli Bitcoin kibányászását teszi lehetővé, azt is tudjuk, hogy milyen ütemben termelődik, és nagyjából mikor bányásszák ki az utolsó darabot belőle. Ahhoz, hogy megértsük, hogy a Bitcoin típusú decentralizált pénzeszközök miért is annyira fontosak és értékesek az első világbeli stabil politikai kultúrával rendelkező országoknak, meg kell vizsgálnunk, hogy mik a bajok a jegybanki pénzek rendszerével.

Miért értékes a Bitcoin? A jegybanki pénzek problémái

A valóságban az a pénz, amit egy központi bank felügyel, sohasem lehet teljes mértékben stabil. A kormányok teremtették meg a monetáris rendszert, ami lehetővé teszi számukra a pénzkínálat befolyásolását, és egy pénzeszköz értéke csak az adott kormányzat hitelességtől függ. Azonban mióta eltértek az aranystandardtól, néhány fizetőeszköz egyre kevesebbet ér. A probléma abból adódik, hogy a kormányok szeretnek többet költeni, mint amennyit az adóbevételek vagy más költségvetési bevételek megengednek, és így egyre több pénzt nyomtatnak, ami automatikusan csökkenti a rendszerben lévő pénzmennyiség értékét.

A Bitcoin egyik nagy értéke pont abból származik, hogy azokban az országokban, ahol a rossz kormányzati döntések hatására a gazdaság romokban hever (Argentína, Venezuela), biztosítja a lakosság számára a stabilitást. Ezekben az országokban annyira tönkretették a monetáris rendszert, hogy a saját nemzeti fizetőeszköz már szinte semmit sem ér, és az állampolgároknak új alternatív fizetőeszközt kellett találni. Az emberi jogok egyik alaptörvénye a szabadság elve, így ezeknek az embereknek is joguk van olyan gazdasági körülmények között élni, ahol szabadon választják meg a gazdasági lehetőségeket és a fizetőeszközöket, amelyet nem befolyásolhat semmilyen központi autoritás.

Miért értékes a Bitcoin? Fentről jön az ukáz a forint használatára

A fő ok, amiért az emberek elfogadják a jelenlegi monetáris rendszert, hogy egyszerűen nem ismernek mást, és ezt már nagyon régóta használják. A ma élő emberek már ebbe a rendszerbe születtek bele, ahol a kormányzat bocsátja ki a fizetőeszközt, és a társadalom már elfogadta az árak fokozatos emelkedését, és hogy többet kell fizetni mindenért az élelmiszertől kezdve az oktatáson keresztül a szórakozásig. Nagyon nehéz elhinni, hogy ez a fokozatosan kis léptékű áremelkedés örökre fennmarad, és 50 év múlva egy csésze kávéért majd 20 dollárt kell fizetni. Ma átlagosan egy kávé 2 dollár, pedig 1920-ban még csak 15 centet kértek érte. Ma elfogadjuk, ez a természetes infláció eredménye, ami valóban így van, viszont az infláció mögöttes oka a központi hatóságok folyamatos manipulációja.

Természetesen, ha az emberek már régóta hozzászoktak valamihez, nehezen hiszik el természetükből adódva, hogy valami új jobb lehet. Így van ez a Bitcoinnal is. Pedig ami a fiat típusú monetáris rendszereket és negatív hatásait jellemzi, az a Bitcoin esetében nincs jelen. A kínálata fix a blokklánc kód miatt, amit a hálózat résztvevői közösen fogadtak el, a disztribúciós aránya transzparens. Nincs a Bitcoinnak publikus arca, ami bármilyen irányba befolyásolni tudná a fizetőeszköz jövőjét. Tehát ezek azok rendszert javító tényezők, amik a Bitcoin legfontosabb értékét adják a fiat pénzekkel szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.