A mexikói CBDC valószínűleg mégsem készül el 2024-re

A mexikói központi bank digitális valutája, a digitális peso valószínűleg nem lesz kész 2024-re, ahogyan azt a mexikói kormány még 2021-ben tervezte.

A Banxico, a mexikói központi bank képviselői egy közleményben jelentették be, hogy a digitális peso fejlesztése még kezdeti fázisban van, és továbbra sem tudják mikor kerülhet bevezetésre. A mexikói kormány 2021. december 29-én a közösségi médián keresztül jelentette be a saját digitális jegybankpénz fejlesztését, amelyet 2024 körül vezettek volna be. Ez a dátum azonban egyre valószínűtlenebbé válik a mexikói jegybanktól érkező új információk szerint.

“Ez a kezdeti fázis egy jelenleg is folyamatban lévő költségvetés elkészítését vonja maga után, ami viszont lehetővé teszi majd egy valószínűsíthető időpont meghatározását, amikor a mexikói CBDC elérhető lesz.” – olvasható a Banxico egyik nyilatkozatában.

A jegybank egyébként nyilvánosságra hozta, hogy 2022 folyamán több mint 500 ezer dollárt fordítottak a digitális valuta fejlesztésére.

Tízből nyolc jegybank már fontolgatja egy saját digitális valuta bevezetését

A mexikói CBDC elindításának időpontja tehát egyelőre bizonytalan. Ugyanakkor áprilisban a Banxico elnöke, Victoria Rodríguez Ceja kijelentette, hogy a valuta fejlesztése körülbelül három évig tart majd, ez pedig felveti a kérdést, hogy a jegybank miért nem tudja tartani a 2024-es tervezett határidőt.

Rodríguez Ceja annak idején egyértelmű különbséget tett a leendő CBDC és a többi kriptovaluta között, leszögezve, hogy utóbbiak használata tilos az országban, mivel egy 2021 júniusában hozott rendelettel betiltották azokat.

Mexikó egyébként egyike annak a már több mint 100 országnak, amelyek jelenleg is fontolgatják egy CBDC bevezetését, vagy már fejlesztik is azt. A Nemzetközi Fizetések Bankja szerint a világon tíz jegybankból nyolc jelenleg is vizsgálja ezeket a lehetőségeket.