A MicroBT bemutatta a világ legerősebb bányászgépét

A kínai bányászgép gyártó új modellje 320 TH/s sebességre képes, ami felülmúlja a versenytárs Bitmain hasonló gépcsaládjának teljesítményét is.

A Bitcoin-bányászgépeket gyártó MicroBT a Miamiban megrendezett Bitcoin2023 konferencián három új bányászgépet mutatott be. Ezek közül az egyik a jelenleg a piacon kapható legerősebb modell.

MicroBT whatsminer bányászgépek

Az új modell, a WhatsMiner M53S++ 320 terahash/másodperc (TH/s) számítási teljesítményt nyújt, 22 joule/terahash (J/T) hatékonysággal. Ez nagyobb teljesítményű, mint a rivális Bitmain megfelelője, az Antminer S19 XP Hydro.  Az maximálisan 257 TH/s-ot is tud kihozni magából. Viszont a MicroBT új üdvöskéje kevésbé hatékony, ugyanis az Antminer 20,8 J/T-vel képes működni.

A másik két modell, amit bemutattak, a léghűtésesre tervezett M50S++, amelynek számítási teljesítménye 150 TH/s, valamint a merülőhűtésesre tervezett M56S++, amely akár 230 TH/s-ra is képes. Mindkét gép hatásfoka 22 J/TH.

A vállalat egy új kisfilmet is közzétett az új bányászok bemutatására, amely az alábbi Youtube-videón keresztül tekinthető meg.

A MicroBT-nek az új gépek tervezésekor az egyik fő motivációja elsősorban a fenntartható energiaforrás hasznosítása volt. Ugyanis a bányászok hatalmas energiafelhasználása körüli állandóan heves viták zajlanak, és sok kritikát kapnak érte. “Az energiaválsággal és a globális felmelegedéssel szembesülve cégünk úgy véli, hogy a bitcoin bányászat energiaforrásaként jobb megoldásokat, például a zöld energia hasznosítását kell bevezetnünk.” – áll a cég sajtóközleményében.

Ezen a fronton a MicroBT azon is dolgozik, hogy a WhatsMiner feszültségét és frekvenciáját úgy állítsa be, hogy az jobban megfeleljen a napenergia használatához. Zuoxing Yang, a MicroBT alapítója és vezérigazgatója szerint a zöld energiaforrások megfelelnek annak az eszmének, amit a Bitcoin hálózat decentralizációja is képvisel. Arra is rámutatott, hogy a bányászgépek által termelt hő több mint 90%-a összegyűjthető. Ezt aztán különböző más felhasználási célokra, például helyiségek fűtésére, ipari gőzre vagy akár haltenyésztésre is fel lehetne használni.