A Bitmain piacra dobta az Antminer E9 Ethereum bányászgépet

Július 6-án a Bitmain végre bejelentette a várva várt Antminer E9 piacra dobását, miután még 2021. április 15-én fedték fel a legújabb bányászgép terveit. A bányászgép akár 2,4 gigahash/másodperc (GH/s) sebességgel is büszkélkedhet, a Bitmain pedig egységenként 9 999 dollárért árulja a készüléket.

Antminer e9

447 nappal az Antminer E9 terveinek a bejelentése után a Bitmain végre piacra dobta a terméket. A vállalat 2022. július 6-án megjelent sajtóközleményében így nyilatkozott. “Az Antminer E9 2400 MH/s hashrátával, 1920W-os teljesítménnyel és 0,8J/M energiahatékonysággal rendelkezik. Az E9 egy fejlett Ethereum bányászgép, amely tovább növeli az ETH/ETC bányászati műveletek hatékonyságát”.

Az új Antminer E9 az Ethhash konszenzusos algoritmust használja, a 2400 MH/s hashráta pedig 2,4 GH/s-nak felel meg. Az E9 modell 9 999 dolláros darabonkénti ára 4,17 dollárnyi ráfordítást jelent megahash-enként. Az első szállítási ütem pedig július 15-31. között várható.

Az érdeklődő vásárlók az Antminer E9-et Bitcoin (BTC), USD coin (USDC) és Tether (USDT) tokenekkel vásárolhatják meg. A weboldal szerint egy ügyfél maximum öt darabot vásárolhat az új Antminerből.

Az új Antminer E9-cel 37,98 dollár körüli becsült napi profitot lehet elérni. Ez az érték kilowattóránként (kWh) körülbelül 0,12 dolláros elektromos költséggel és a mai ETH árfolyamokkal számolva jött ki. A gép lekörözi a két legjobb Ethhash-kompatibilis versenytársat is, az Innosilicon A11 Pro ETH-bányászgépet 1500 MH/s sebességgel és az A10 Pro+ ETH-bányászgépet 750 MH/s sebességgel.

Az E9 bányászgép még az Ethereum Proof-of-Stake átállás előtt megjelenik

A Bitmain legújabb Antminer E9-je egy olyan időszakban érkezik, amikor az Ethereum proof-of-work (PoW) bányászati mechanizmus az út végéhez közeledik a Merge eseménnyel. Bár a Merge már többször is késett, Tim Beiko Ethereum vezető fejlesztő “erősen javasolja, hogy jelenleg ne fektessünk többet bányászati berendezésekbe“.

Miközben Beiko áprilisban megosztotta ezt a kijelentést, az Ethereum hashrátája 2022. június 4-én a 14 902 285-ös blokk magasságában minden idők legmagasabb értékét érte el. Ekkor a hashráta elérte az 1,32 petahash per másodperc (PH/s) értéket.

Amikor a Merge megtörténik, az Ethereum-hálózat teljesen átáll a PoW használata helyett egy proof-of-stake (PoS) rendszerre. Jelenleg az ETH bányászok még mindig bányászhatnak ethert, de van egy párhuzamos blokklánc is, a Beacon Chain, amely már a PoS alapján működik.

A Merge után a bányászok a továbbiakban nem bányászhatnak Ethereumot (ETH). De az Ethereum Classic (ETC) hálózaton továbbra is bányászhatnak ezekkel a gépekkel. Sokan arra számítanak, hogy a jelenlegi hashráta és bányászgép kapacitás, amely ma az ETH-nak van szentelve, a Merge után át fog állni az Ethereum Classic hálózatra.