A Microsoft a metaverzum terveit szeretné megvalósítani az Activision Blizzard felvásárlásával

A Micrisoft nemrégiben 69 milliárd dollárért megvette az Activision Blizzardot, ami során a vállalat a játék és metaverzum terveit szeretné megvalósítani.

Az Activision Blizzard felvásárlásának bejelentését követően Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója és elnöke kijelentette, hogy a játékok kulcsszerepet fognak játszani a metaverzum platformok fejlesztésében.

Az Activision Blizzard olyan közismert franchise-okat adott nekünk, mint a Call of Duty, az Overwatch, a Candy Crush, a World of Warcraft vagy éppen a Tony Hawk’s Pro Skater. Az üzletkötést követően az összes játék bekerül a Microsoft Xbox Game Pass szolgáltatásba, ami összesen 25 millió feliratkozóval rendelkezik.

A Microsoft részvényenként 95,00 dollárért, 68,7 milliárd dolláros értéken vásárolja meg az Activision Blizzardot. Ezekután a Microsoft lesz a harmadik legnagyobb játékgyártó cég a Riot Games és a PlayStation-t fejlesztő Sony mögött. A vállalat szerint a felvásárlás támogatni fogja szolgáltatásainak növekedését a mobil-, PC-, konzol- és felhőalapú játékokban. Emellett alapot biztosít a metaverzummal kapcsolatos elképzelései számára is.

„Manapság a videojátékok a legdinamikusabb és legizgalmasabb időtöltést jelentik, és kulcsszerepük lesz a metaverzum platformok fejlődésében is.”-hangzott el Satya Nadellatól.

A felvásárlás lezárásáig az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick, a vállalat élén marad. Ezt követően a Microsoft Gaming vezérigazgatója, Phil Spencer veszi át a helyét.

„Az Activision Blizzard fantasztikus franchise-ai felgyorsítják a felhőalapú játékkal kapcsolatos terveinket. Ezzel a világ több pontján, több ember vehet részt az Xbox közösségben különböző eszközök segítségével.”- jelentette ki Phil Spencer.

A Microsoft és a metaverzum

Nadella novemberben mutatta be előszőr a Microsoft terveit a metaverzummal kapcsolatban. A Teams szolgáltatásuk frissítésével még ebben az éveben személyre szabott digitális avatárokat és magával ragadó tereket vezet be a metaverzumban való találkozásokhoz. Akkor azt is elmondta, hogy  feltétlenül számíthatunk arra, hogy a Microsoft metaverzum funkciókat integrál az Xbox játékkonzolokba. Ezzel kapcsolatban konkrét terveket vagy részleteket azonban nem árult el.

Másrészt nem világos, hogy a Microsoft Xboxra vonatkozó metaverzum játéka tartalmazni fogja-e az NFT-k bevezetését. Spencer ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte az NFT-kben folyó kísérletezés inkább kizsákmányoló jellegű, mintsem szórakoztató.

A Microsoft számára rossz hír is érkezett, ugyanis a vállalat kiterjesztett valósággal foglalkozó csapatának 100 alkalmazottja hagyta el azt az elmúlt egy évben. Ezek az alkalmazottak ezután csatlakoztak a másik metaverzum versenyzőhöz, a Metához (Facebook).