A Binance feje, CZ elárulta a kriptotőzsde sikerének receptjét

A Binance minden kétség nélkül a világ legnagyobb és legismertebb kriptovaluta tőzsdéje. De hogyan küzdötte fel magát a trónra, és milyen számításokat vett figyelembe, amikor a globális siker útjára tört? Changpeng Zhao (CZ), a vállalat vezérigazgatója elárulta a siker receptjét.

A „CZ’S FAQ” sorozat folytatásaként a tőzsde megálmodója most éppen a vállalat elképesztő növekedésének témáját járta körül. Mindenekelőtt megcáfolta azt a mítoszt, miszerint a Binance az „őrület”, vagy éppen a „vadnyugat” szüleménye lenne: a tőzsde sikerének alappillére a felhasználók védelme, kiemelkedő szolgáltatásokkal való megtartása és az innovatív termékek bevezetése.

CZ felidézett egy 2017-ben történt érdekes esetet, amikoris a kínai kormány elrendelte, hogy az ICO-kat támogató projektek kötelesek visszaszolgáltatni az összegyűjtött pénzt a befektetőknek. Akkoriban a BNB 600%-os emelkedéssel büszkélkedett, a cég készpénztartalékainak ugyanakkor több mint 40 százaléka a visszatérítésre ment el.

Költséges volt, de kitartottunk a felhasználók védelmét szolgáló etikánk mellett – emlékezett vissza – Amint ezt bejelentettük, mindent elsöprő, pozitív visszajelzéseket kaptunk a közösségtől. Felhasználók százai özönlöttek hozzánk. Megvédtük a közösséget, és még több felhasználót szereztünk.”

Úttörő újítások, melyek mindent megváltoztattak

A Binance a „tőzsdei alapú airdropok és forkok támogatására” tett lépésével megkönnyítette a technológiákban kevésbé jártasak helyzetét, a veszteségek hősies visszatérítése pedig – a NEO-támogatók mellett – szintén új embereket vonzott a tőzsdére. És míg a legtöbb tőzsdének átlagosan két hónapba is beletelt, amíg megoldották az ügyfeleik problémáit, a kriptotőzdse az élő chatbot bevezetésével, amely perceken keresztül reagál a felmerült kérdésekre, a feje tetejére állította a forgatókönyvet:

Képzeld csak el. A felhasználóink imádták, az új tagok özönlöttek hozzánk. Az iparág pedig kénytelen volt követni a lépésünket, úgy gondoljuk, segítettünk javítani a kriptoipar szolgáltatási színvonalán” – jelentette ki CZ.

Megjegyezte továbbá, hogy 2017-ben a legtöbb kriptotőzsdének csak kezdőknek gyártott felülete volt, ami nem éppen elégítette ki a profi kereskedők igényeit. A probléma megoldására a Binance a kereskedés két változatát tervezte meg, hogy a befektetők minden osztályát megszólíthassa, legyen szó kezdőkről vagy haladókról. A vállalati szoftverek mindemellett a gyorsaságra és a stabilitásra törekednek, a tőzsde platformján továbbá ma már több mint 500 coin közül válogathatunk.

CZ szerint a Binance a világ legalacsonyabb tranzakciós díjával rendelkező tőzsdéje, ellentétben más platformokkal, melyek egy vagyont költenek a marketingre. Ha pedig mindez nem lenne elég, a nemzetközi piac bevonzása érdekében a tőzsde már az indulását követő első 30 napon belül kilenc nyelvet támogatott, ma pedig már 31 nyelven elérhető a platform, köztük magyarul is.

Ahhoz, hogy valami sikerüljön, 1000 dolgot kell jól csinálni, plusz a szerencse sem árt. Ahhoz viszont, hogy valaki megbukjon, elég egyetlen dolgot rosszul csinálni, még akkor is, ha a többi 1000 dolgot viszonylag jól csinálta” – zárta beszédét CZ.