Kilőtt a MicroStrategy részvény árfolyama, 8800 bitcoint vásárolt előző évben

A Michael Saylor által alapított MicroStrategy nemrég közzétett pénzügyi jelentése szerint a vállalat 2022-ben 8 813 bitcoint vásárolt, eközben pedig több mint egymilliárd dollárnyi értékvesztést könyvelt el.

A jelentés szerint december 31-ig összesen 3,9 milliárd dollárt költött 132 500 darab bitcoin megszerzésére, amelyeket 30 137 dolláros átlagáron vásárolt meg. A MicroStrategy a BTC-állományára elszámolt értékvesztés miatti veszteség az egész évet figyelembe véve 1,28 milliárd dollár volt. Az eredmények ellenére a cég azonban nem szeretne felhagyni a jelenlegi stratégiájával.

„Megfontoljuk további tranzakciók lebonyolítását, amelyek kihasználnák a bitcoin árfolyamának volatilitását, vagy egyéb piaci zavarokat, amelyek összhangban vannak a hosszú távú stratégiánkkal.” – jelentette ki Andrew Kang pénzügyi vezető.

Másrészt Kang elmondta, hogy a MicroStrategy 2022. december 31-én összesen 132 500 BTC-t birtokolt 1,84 milliárd dollár értékben.

Tavaly év végén a vállalat története során először vált meg bitcointól. A pénzügyi vezető szerint a 704 BTC-t azért adták el, hogy adófizetési kötelezettségeiket optimalizálják. Viszont még az eladás ellenére  is 2500 BTC-vel nőtt a állományuk a negyedik negyedév során.

Jól teljesítenek a MicroStrategy részvényei

Eközben az év eleje óta a vállalat részvényeinek árfolyama jelentősen emelkedett. Az elmúlt egy hónapban 72.52%-kal, a cikk írásának időpontjában 284,76 dolláron volt a Google Finance adatai szerint.

A vállalat részvényeinek árfolyama. Forrás: Google Finance.

Saylor kijelentette, hogy amióta a MicroStrategy 2020 augusztusában először vett BTC-t, azóta képes volt a bitcoin mint index teljesítményét felülmúlni. Hozzátette, hogy a cég részvényei 2020 augusztusa óta 117%-kal emelkedtek, szemben a bitcoin 98%-os nyereségével. A vállalat a negyedik negyedéves eredménybeszámolójában megosztotta saját elemzését a részvényárfolyamának teljesítményéről a Bitcoinhoz, az indexekhez és a versenytársakhoz viszonyítva.

A vállalat teljesítménye 2020 augusztusa óta. Forrás: MicroStrategy.

A MicroStrategy teljes bevétele a negyedik negyedévben 132,6 millió dollár volt, ami a Wall Street várakozásait is felülmúlta.

“Az intézményi befektetők számára az egyetlen igazi biztonságos menedék az a Bitcoin. Ez az egyetlen általánosan elismert digitális árucikk, és amennyiben befektető vagy, a Bitcoin az egyetlen biztonságos menedéked ezen a téren.” – hangzott el Saylortól.