A milliárdos befektető megint elmondta miért jobb a BTC a fiat pénznél

A kockázati tőke világában Tim Draper egy igazi nagy sztár, több nagy kockázatitőke befektető vállalat alapítója és tulajdonosa. Ismert befektetései között találjuk a Hotmailt, a Teslát, a SpaceX-et, a Twittert, a Coinbase-t vagy éppen a Robinhoodot. Nagy bitcoinpárti befektetőről van szó, 2014-ben azok között volt, akik a Silk Road darkwebes piactértől lefoglalt bitcoinokat felvásárolták.

Draper továbbra is várja a 250 ezer dolláros bitcoint

Ezen rövid bevezető alapján is érthető talán, hogy miért érdemes odafigyelni arra, amit mond és nyilatkozik. Nemrégiben a Fox Businessnek adott egy interjút, amelyben arról beszélt, hogy a fiat pénzekkel szembeni előnye miatt hamarosan a bitcoin árfolyama ki fog lőni. Amikor 2020-ban a COVID-19 hatásairól beszélt, akkor is azt mondta, hogy a járvány súlyos csapás a globális gazdaságnak, de a bitcoin ára meg fog ugrani. És ez meg is történt, 2021-ben gazdasági krízis alakult ki a világon, miközben a bitcoin árfolyama elment egészen 70 ezer dollárig. A legnagyobb hátránya a fiat pénznek Draper szerint, hogy kormányok és bankok irányítják, míg a bitcoin egy tényleg decentralizált pénzeszköz. Plusz a bankok úgy szabályozzák a forgalomban lévő pénz mennyiségét, ahogy akarják. Konkrétan a semmiből is tudnak pénzt teremteni.

Jó példa erre az amerikai jegybank, amely 2020 és 2021 éveiben sok billió dollárt nyomtatott ki pluszban a koronavírus hatásainak kezelésére. Az elején ez segített, de később nagyban hozzájárult a rekordméretű amerikai inflációhoz. Eközben a bitcoin kínálata limitált – 21 milliónál nem lesz több coin. Pont ezért lehet jó az infláció elleni küzdelemben plusz hát az előbb említett decentralizáció miatt is hatékony a használata. Itt nem kell tartani attól, hogy bankok vagy kormányok belenyúlnak a folyamatokba. Persze ez csak egy nyilatkozat volt, Draper 2021-ben például 2022 végére már 250 ezer dolláros bitcoin árfolyamot várt. 2020-ban pedig 2023-ra várta a 250 ezer dolláros árat. Legutóbb viszont már azt mondta, hogy még 1-2 év biztos kell ennek az árnak az eléréséhez.